Това съобщи днес във Девня социалният министър Тотю Младинов, цитиран от БТА.

Министърът обясни, че те получават бонус 3 процента за всяка година, в която са останали по-дълго на пазара на труда. "Ще предложим този бонус да бъде увеличен на 4 процента от 1 януари следващата година", заяви Младенов. Той коментира, че освен министерството развива и много социални услуги за възрастните хора. Това са старческите домове - над 80 такива в цялата страна, посочи Младенов, над 6000 души са настанени в тях.

Министърът съобщи още, че от понеделник със субсидии от министерството пак започват работа социалните трапезарии в цялата страна. Младенов припомни, че преди две години МТСП отвори 135 социални трапезарии в цялата страна, където около 11 000 потребители са се възползвали от топлия обяд. В отговор на въпрос подкрепя ли предложението на КНСБ пенсионерите с най-ниски пенсии да получат коледни надбавки Младенов каза, че е много рано да се говори по този въпрос. Първо трябва да се види изпълнението на бюджета, посочи той. Това, което успяхме да направим в икономическата криза е увеличението от 1 септември на минималната работна заплата и вдовишките пенсии.

По повод протеста на майки за детските надбавки министърът припомни, че въпреки кризата през тези две години правителството е успяло да запази тази придобивка. Според него я получават 84 процента от родителите на всички деца в страната. Това са около 450 милиона лева на година или половината от бюджета на министерството, каза той. Освен надбавките ние развиваме много социални услуги за децата, посочи Младенов. Той припомни, че делегирана от държавата дейност са дневни центрове, защитени жилища за деца с увреждания, всяка година се отделят над 200 милиона лева за тези дейности. България е единствената страна в ЕС, която има толкова дълго платено майчинство - 410 дни и 90 процента от работната заплата и въпреки кризата ние запазихме тази придобивка и ще я запазим, категоричен бе Младенов.

Социалният министър бе в Девня по повод организирания от "Солвей соди" Ден на химията по случай Международната година на химията. На тържествата присъства и посланикът на Белгия у нас Марк Михелсен. В "Солвей соди" бе представен и макет на самолета, проектиран да лети със слънчева енергия "Solar impulse". Той е първият в света, който осъществява полети през деня и нощта без гориво, а водещ технологичен партньор при неговото създаване е групата "Солвей". По-късно днес министърът посети териториалното поделение на НОИ и Дом за стари хора във Варна.