Това съобщи за БТА Цвета Брестничка, председател на Управителния съвет на асоциация "Родители". От ведомството потвърдиха, че ще има подобни препоръчителни мерки към училищата от новата учебна година.

Брестничка уточни, че наскоро е имало среща по въпроса, на която са присъствали представители на асоциация "Родители" и на Сдружението на настоящите и бъдещите майки, който вече поискаха по-леки раници за децата си.

Според една от мерките, училищата, навсякъде, където имат възможност, трябва да съберат употребяваните три поредни години безплатни учебници, така че учениците да разполагат с по два комплекта. Единият от тях ще стои в училището - в класната стая, или в училищната библиотека, а другият комплект учениците да използват само вкъщи. Така няма да се налага да носят всеки ден в училище пълен комплект с учебници.

Сега учениците до седми клас получават от училище по един комплект с безплатни учебници, като всеки може да се използва три поредни години, след което подлежи на бракуване. Директорите на училищата ще проверят колко от учебниците ще могат да се използват допълнително от учениците в клас.

Според здравните стандарти ученическата раница не бива да превишава 10% от теглото на детето, а когато тя е пълна с всички учебници, с помагала и тетрадки - многократно го превишава, заяви Брестничка. По думите й трябва да се постигне договореност между учителите и родителите, за да може част от учебните помагала и материали да се оставят в училище през учебната седмица. Това биха могли да са някои от помагалата, които се използват само в час и да не се връщат у дома, могат да са например, блокчетата, боичките, които не е необходимо да се носят всеки ден.
Тези учебни пособия и материали се използват един-два пъти през седмицата и може да останат в училище през целия учебен срок, смята Брестничка.

Асоциация "Родители" и Сдружението на настоящите и бъдещите майки подготвят информационна кампания за родителите и учениците, която да им разясни какви трябва да бъдат подходящите раници.

Не е важно само теглото, раницата трябва да бъде ортопедична, а от голямо значение има и нейната форма, каза Брестничка. Тя обясни, че подходящата раница трябва да бъде с твърд гръб, а ширината й не трябва да е "по-голяма от ширината на раменете на детето".
Раницата не трябва да "удря" малките ученици по краката, защото това също води до гръбначни изкривявания. Важно е също, децата да се научат как да носят и вдигат раниците - "не трябва да ги вдигат направо от земята, а да ги поставят, например на маса или на чин и от там да ги слагат на гърбовете си".

Сдружението на настоящите и бъдещи майки ще изработи брошури за кампанията за ученическите раници, а от минитерството могат да помогнат тази информация да се публикува в сайтовете на училищата.

По думите й в дългосрочен план асоциация "Родители" ще поиска учебниците за малките ученици да се издават на части - например, един учебник да се раздели на няколко части, за да не носят децата дебели учебници през цялата учебна година. Друга възможност, е да се ограничи броят на помагалата, които се носят сега всеки ден от учениците в училище.