Ученическите раници олекват наесен

От новата учебна година министерството на образованието, младежта и науката ще препоръча на училищата да вземат мерки раниците на учениците от първи до четвърти клас да не са толкова тежки.

Обратно в новината

Коментари - Ученическите раници олекват наесен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вместо да пълнят щитовидните гуши на изкукали професорки по един таблет на детенце-има хартия -има проблем,няма хартия-няма проблем

То образованието ни олекна,вие ми мрънкате за раниците!

Министерството може да закупи е-рийдърс, например Амазон Киндъл който струва 200 лв. и да ги раздава на учениците. Дори ще се спестят много разходи по транспорта и издаването на учебници.

трябва да се вземат мерки и то незабавно, не само за учебниците но и за храната която се дава по училищните столове.защото няма никакъв контрол по столовете.

За раниците добре, но защо и за ремонта на класните стаи от 1-4 клас не помислиха господата управляващи?

Защо учебниците, които се плащат от държавата струват няколко пъти повече от другите учебници.Литература за 9 клас- 7лв , а литература за 6 клас - 25 лв.Това не е ли източване на пари от държавата?

През изминалата учебн година ми се наложи да купя нов учебник "Човекът и природата" за 5 клас. Изумих се когато разбрах, че струва 25 лв. Явно когато има гарантиран пазар цената може да не е много пазарна.

Искам и мен да ме приемат в сдружението на младите майки..

краино време е да започнат децата да ползват само раници на колелца и да не носят всички ъчебници,както е навсякаде в европа *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Моята "препоръка" е да се ограничи теглото на учебниците и учебните тетрадки. Не е необходимо да се ползва хартия с тегло 100г/м2 и повече. Не е нормално на страница да трябва да се напишат няколко букви или цифри и децата да се разсейват с шарениите ( стига да не е това целта на занятието !). Друго- не може да се води нормален учебен процес с по 28-30 деца в паралелка. Икономическите интереси да минат на по-заден план за сметка на качеството. Училищата да получават ( или да им се полага ?) повече за качество, а не за брой ученици. Нормално ли е след три години английски децата да не знаят няколко песнички и стихчета? Сега имам чуството, че ще са подготвени за художници- то не бе рисуване на хора и животни, и герои от мултфилмчетата !!!

И какво значи 10% от теглото??? Едно може да е хилаво 20 кг., друго добре изглеждащо - 30 гк а трето понапълняло 40 кг???Всяко дете различни неща ли ще му трябват съобразно теглото????Популизъм в действие, защото голяма част от нас знаят колко допълнителни "боклуци" има извън учебниците..

Колко струват безплатните учебници? Защо не се помисли за въвеждането на новите технологии, както в Корея./виж. link Това може да се въведе и в България, като се започне по етапно от първи клас. Парите за безплатни учебници които се дават до седми клас , ще се достатъчни за закупуване на таблет за всеки първокласник

Какво значи препоръчва? По този начин нищо не се постига. А какво ще каже министерството за допълнителните помагала, които се купуват от родителите всяка година и също трябва да се носят и чиито брой съвсем не е малък?

Ами не купувайте тези "помагала", бе хора! Не виждате ли, че в повечето учебни тетрадки има само редове за попълване на няколко, или дори само една дума?! Най-вече това е показателно в прогимназиите, че бих казал, и в началното училище. Всеки учител има вече достъп до компютър, едно мултифункционално устройство е 100 лв. Нищо не пречи на учителя да напише на листове това, което трябва да работят учениците за часа. Не струва толкова пари, нито време. Така ще спрем и далаверата с "помагала" . А пък и белите дъски в училище за какво са? Там може да се напише темата на съчинението и детето да си го напише в обикновена тетрадка.

Да се намали не само материалната част в раницата, а да се оптимизира и материята, като стане по-лесна, по-достъпна и по- привлекатела за малките ученици.

типично за нашеските драскачи, наредли се журналисти. "препоръчва", " щяло да препоръча на училищата"... Ами МНП просто си измива ръцете.