Изпълнителна агенция "Медицински одит" извърши проверка на трагичния случай, каза пред БТА директорът на агенцията доц. Златица Петрова.

Установено е, че в този ден момченцето е постъпило в спешното приемно отделение към 17.45 ч., докарано от родителите си. То е било на гости на баба си и предната вечер се почуствало зле. По данни на жената предишния ден то яло обилно месо, след което му станало лошо и започнало да повръща.

В спешното приемно отделение на болницата детето е било прегледано от лекар, който работи в хирургичното отделение, но не е имал специалност по детска хирургия. Той е поставил диагноза "илеус" (чревна непроходимост) и е назначил допълнителни кръвни изследвания и рентгенография, които са потвърдили диагнозата.

Поискал е и консултация с дежурния хирург, който обаче не е направил такава, обясни доц. Петрова.

Лекарят посочва в обясненията си, че е насочил детето към детски хирург във Варна, а родителите са пожелали да ползват собствен транспорт.

В 18.45 ч. те се връщат обратно в разградската болница, но детето вече е било в състояние на клинична смърт. Въпреки интубирането, настъпва летален изход.

Доц. Петрова подчерта, че състоянието на детето е било спешно и е било необходимо лекарят от спешното отделение и дежурният хирург да направят необходимото за първоначално овладяване на състоянието му.

Болницата има договор с НЗОК за всички хирургични клинични пътеки, включително и за деца в спешни състояния.

"Не е от значение, че в болницата няма детски хирург, щом състоянието е определено като спешно, дори и на дете, може да се извърши лечебна дейност. Двамата хирурзи са отговорни за тази грешка, като първият е трябвало да предприеме действия по стандарта за подобни състояния, а дежурният хирург е трябвало да доуточни състоянието на детето, а не само да го насочи към Варна", коментира доц. Петрова.

По думите й двамата лекари са подценили състоянието на болното дете. То е трябвало да се транспортира с линейка, в която е можело да се извърши интубацията.

Патоанатомичните изследвания сочат, че детето е било с тотална некроза на червата, добави още доц. Петрова, след като в края на миналата година бе съобщено, че резултатът от аутопсията сочи токсичен колит. 

Межудвременно днес в болницата в Разград отиде здравният министър Петър Москов. Той поиска и получи оставката на директора д-р Гечо Жеков, предаде БНР.

Москов заяви, че в случая се касае за липса на всякакъв организационен потенциал и за проявено бездушие. 

Цялата преписка на Агенция „Медицински одит” е изпратена на Етичната комисия към Лекарския съюз, която има компетенции да вземе отношение за възможността за отнемане на лекарски права, ако се установи, че е необходимо.

Министърът е издал заповед до всички директори на болници в страната и до Центровете за спешна медицинска помощ да спазват член 7 от Закона за лечебните заведения, според който лице в спешно състояние не може да бъде върнато или неприето в лечебно заведение. Същият документ задължава при транспортиране на болни да се използва единствено специализиран транспорт с медицински екип в него.

На път за болницата Петър Москов помогна на младежи, които катастрофирали пред очите му.