Процесът тръгна четири месеца след убийството на 19-годишния Ангел и смъртта на Павел от Катуница и последвалите протести.
Цар Киро е обвинен за закани за убийство на Веселин Христев, вуйчо на Ангел, и приятелката му Иванка Петрова на 23 септември. За такова престъпление законът предвижда до 6 години затвор.

"Ще ви убия всичките, ще ви избода очите едно по едно, но преди това ще убия майка ти", викал Рашков, визирайки бившата кметица и майка на Веселин София Христева, предаде Дарик радио.
След това Цар Киро наплюл и напсувал Иванка Петрова, а дъщеря му Събка им отправяла клетви.
По думите на Христов и Петрова Кирил Рашков се хвалел, дори и с това, че има връзки с тогавашния апелативен прокурор Росен Димов.

Рашков го защитават трима адвокати Васил Марков, Даниел Ангелов и Хари Харалампиев, известен със защитата си на българските медици в Либия. Те поискаха да бъде направен съдебен експеримент, за да се установи дали Рашков е посегнал към нож по време на инцидента. Ако това е калъф на телефон, то това не е можело да се смята за заплаха, каза адвокат Васил Марков.
В 12,27 ч. на 23 септември Петрова подава сигнал на телефон 112, че Рашков я заплашва с убийство. Според адвоката му Даниел Ангелов му минута по-късно клиентът му също се обадил на спешния телефон и казал, че го заплашват с убийство. От запис на охранителната камера се вижда, че Рашков посяга към кръста си, вади нож и заплашително го размахва пред лицата на Петрова и Христов.

Асеновградският районен съд разпита вещите лица, които трябваше да изготвят съдебно-техническа експертиза и за аудиовизуализиране и идентифициране на ДВД-запис от двете охранителни камери пред дома на Веселин Христов. Експертите казаха, че няма следи за минипулация върху записа.
Тъй като записът е без звук, той няма идентификационна стойност за хора, а само за автомобили.

Иванка Петрова и Веселин Христев поискаха освен като свидетели и потърпевши, да бъдат разпитани и като граждански ищци. Те предявиха искове от по 10 000 лв., които да им бъдат изплатени от Рашков за причинени неимуществени вреди.

Възникна съдебен спор между тримата адвокати на Рашков и Веселин Христев. Те подложиха на подробен разпит вуйчото на Ангел, като искаха да разберат детайли от случилото се на 23 септември през деня и вечерта, когато бе прегазен Ангел, както и какви са били отношенията между Христов и Цар Киро две години по-рано.

По време на разпитите на двамата свидетели Рашков постоянно ги репликираше и им задаваше въпроси.

Рашков се е интересувал има ли възможност да си извади нови документи, за да замине за Сърбия, докато нещата се оправят, каза Ивайло Димитров, полицай от СДВР и свидетел по делото.

Хари Харалампиев коментира неофициално пред медии, че поради големия обществен интерес най-вероятно ще има осъдителна присъда за Кирил Рашков днес. Той самият ще пледира невинен, тъй като е „абсолютно убеден в недоказуемостта на това обвинение”.
По мнението му Веселин Христов и Иванка Петрова са в списъка на така наречените заинтересовани обвинители.

Почти цялата фамилия Рашкови присъства на заседанието.
Пред сградата на районния съд в Асеновград днес се събраха и жители на с. Катуница.

Рашков е в ареста от края на септември миналата година, няколко дни след убийството на Ангел. На 22 декември съдът не уважи искането за по-лека мярка заради влошеното му здравословно състояние. Тогава бе представена тройна медицинска експертиза. Магистратите решиха, че остава опасността Рашков да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според Хари Харалампиев решението на съда и мнението на експертите, изготвили експертизата, са под влияние на общественото мнение.