Това съобщи председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, цитиран от "Фокус".
Съдия Пенгезов е прегледал документите по делото и е установил, че съдия Тодорова е обявила мотивите си със забавяне от 4 години и 7 месеца. Тя ги е обявила точно пет дни преди изтичане на абсолютната давност. По тази причина днес в съдебна зала страните искат делото да се прекрати. Магистратите ще трябва да се произнесат по това искане.

По думите на Веселин Пенгезов става дума за дело за измама с ДДС. Две жени са осъдени условно на по 3 години за причинена щета на бюджета в размер на 301 716 лева.

В края на февруари т.г. Софийският апелативен съд прекрати дело за отвличане, гледано от съдия Мирослава Тодорова. Причината е, че Тодорова е забавила написването на мотивите с 4 години и 8 месеца, поради което процесът е бил прекратен заради изтичане на абсолютната давност.

Вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно Мирослава Тодорова заради "системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на няколко дела". Това е второто дисциплинарно дело срещу нея за по-малко от година, като преди няколко месеца бе наказана с 15% намаление на заплатата заради забавени дела.
Тодорова бе уволнена с 19 гласа „за”, 3 гласа „против” и два гласа „въздържал се”.