Това е втори пореден опит, който проваля началото на процеса срещу бизнесмена Марио Николов, съпругата му Мариана и още няколко души.

Оказа се, че две от подсъдимите - Анна Хаджииванова и Лазарина Георгиева, не са получили обвинителните си актове, предаде БТА. Те им бяха връчени в съдебната зала днес, а според закона, за да започне делото, подсъдимите трябва да имат на разположение седем дни, в които да се запознаят с обвиненията срещу тях.

Очакваше се процесът да започне на 23 януари, но тогава други подсъдими не бяха получили препис от обвинителния акт, а останалите бяха нередовно призовани.

Следващата дата, на която съдът отново ще се опита да даде ход на делото, е 10 март.

В началото на миналата година прокуратурата внесе наново обвинителния акт, но вече в Специализирания съд. Това стана, след като делото веднъж бе стигнало до втора инстанция, но Софийският апелативен съд отмени тежките осъдителни присъди на Софийския градски съд (12 г. затвор за Николов - б.р.) и го върна. 

Според прокуратурата групата на Марио Николов е източила милионите от САПАРД чрез документни престъпления, а след това парите са били изпрани.
Още в началото на разследването преди 7 години, прокуратурата раздели делото на две - за източването, и за изпирането, което се сочи като една от основните грешки, довели до провала и на двете производства.

И по другото дело - за пране на 12.8 млн. лева, Марио Николов, съпругата му и останалите подсъдими получиха ефективни присъди, но те също бяха отменени на втора инстанция. Съдружникът на Николов - Людмил Стойков, пък бе оправдан още в началото на процеса.

Последва скандал, след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли протестите срещу оправдателните присъди точно на Николов и Стойков, заради което бе обвинен в престъпление срещу правосъдието.