По време на открито съдебно заседание съдията Марсел ван Остен заяви, че Вилдерс се освобождава от всички повдигнати срещу него обвинения, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Срещу лидера на Партията на свободата, подкрепяща правителството на премиера Марк Рюте, бе заведено съдебно дело, защото сравни Корана с книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер и призова мюсюлманите да се съобразяват с доминиращата в Холандия култура или да напуснат страната, припомня Франс прес.

Вилдерс рискуваше да получи 1 година затвор или 7600 евро глоба. Процесът срещу него започна на 4 октомври 2010 г.
В края на съдебното заседание той напусна съдебната зала с усмивка, докато негови привърженици го аплодираха, съобщава АП.

Вилдерс определи оневиняването си като голяма победа за свободата на словото, предаде Франс прес. Той обеща, че през целия си живот ще продължи да изразява свободно мнението си.
Според ултрадесния депутат изходът от делото означава, че е законно да се критикува ислямът. Този коментар Вилдерс направи на английски специално за чуждите медии.

Преди време от партията на крайнодесния депутат призоваха за депортиране на безработните българи и други източноевропейци. Хората от Полша, България и Румъния трябва да бъдат връщани в родните си страни, ако нямат работа, поиска депутатът Луис Бонтес. Според него няма законова пречка за депортиране на граждани на държави от Шенген до пет години след тяхното пристигане.
Когато България и Румъния се присъединят към Шенген, предупреди Бонтес, "тогава ще дойде масата от тях, с всичките неприятности".
Холандия е сред няколкото страни, които най-остро се противопоставят на присъединяването на България и Румъния към свободната от граници зона.