Сигналът, в който има предимно класифицирана информация, е подаден от председателя на ДАНС вчера следобед, в момента се анализира и до края на деня прокуратурата ще излезе с информация по случая, каза още Цацаров пред журналисти.

На въпрос дали го притеснява това, че ДАНС го е информирал, след като Бисеров подаде оставка, той отговори: 

Ако ДАНС ме беше информирала по-рано, или получила информация, която съдържа данни за престъпление, щях да поискам имунитета на Христо Бисеров, ако не съдържаше данни за престъпление, нямаше да го поискам”.

В същото време парламентът прекрати без дебати депутатските правомощия на Бисеров и така той вече няма имунитет. Гласуваха 171 народни представители, от които 138 – „за”, 10 – „против”, 23 - "въздържал се". Против и въздържали се бяха от ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан уточни, че ще предложи на ПГ на партията да обсъди кандидатурата на Алиосман Имамов за зам.-председател на НС, а Четин Казак за председател на правната комисия - постовете, които досега заемаше Бисеров.

Цветанов: ДПС да кажат истината

Парламентарната група на ДПС трябва да даде истината за това, което се случва, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На въпрос защо гласуването мина без дебат, той отговори:

Това е още едно доказателство, че проблемите са сериозни и бързината и мълчанието също могат да провокират много тълкувания в тази посока”.

Запитан дали от ГЕРБ не е трябвало да провокира дебата, той отвърна, че управляващите трябва да говорят по темата.

По думите му оставката на Бисеров няма да се отрази на ДПС по никакъв начин, защото партията била доста консолидирана и тези процеси нямали значение.

Цветанов уточни, че от ГЕРБ няма да издигнат кандидатура за освободения от Бисеров пост на зам.-председател на НС. 

Версии

Във вторник в. "Капитал" съобщи по неофициална информация, че ДАНС и НАП са извършили щателна проверка на Бисеров и на фирмите, в които членове на семейството му имат участие.

Бившият депутат от ДПС, а сега лидер на партия "Свобода и достойнство", част от Реформаторския блок - Корман Исмаилов, пък коментира, че е интересен моментът, в който Бисеров се оттегля – точно след старта на газопровода „Южен поток” и намекна, че фирми, свързани с него, имат влияния там.

По думите му Бисеров явно е засегнал финансови интереси на почетния председател на партията Ахмед Доган.