Това заяви Корнелия Нинова от БСП на пленум на партията в София. На него червените обсъдиха и подкрепиха предложенията на ПГ на Коалиция за България по измененията в закона за държавния бюджет за 2010 г.  

Според БСП, приходите не се изпълняват, разходите растат, а бюджетният дефицит стопява резерва, натрупан при предишното правителство. „Миналата година министър Дянков считаше, че бюджетът за 2010 г. ще е балансиран, защото в очите на инвеститорите валутният борд в България означава точно такъв бюджет", каза Нинова и припомни, че той е ревизирал позицията си.
Социлистите коментираха, че правителството е изхарчило близо два милиарда лева от резерва, а след актуализацията ще бъдат изхарчени още толкова. 

От левицата са разделили приоритетните и неприоритетните политики в проекта за актуализация. Оказва се, че в силовите министерства (МВР и отбраната) няма да има съкращения, както и в транспортното министерство за сметка на здравното ведомство, общините и борбата с контрабандата и финансовите измами, образованието, земеделието и благоустройството.

Актуализацията показва некадърна политика на правителството и че БСП е единствената алтернатива, каза Нинова. От БСП настояват да не се намаляват субсидиите за общините и средствата за здравеопазване. Левицата предлага приходната част на бюджета да се увеличи с 800 милиона лева чрез повишаване на приходите от ДДС с 200 милиона лева и от акцизи с 250 млн. лева.

Според тях това ще стане чрез стимулиране на бизнеса с изплащане на просрочените задължения на държавата в размер на 660 млн. лева, увеличавене на осигурителната тежест с 2%, с колкото беше намалена миналата година, съобщи БТА. Сред предложенията на левицата е да се индексират пенсиите с 3% от 1 юли тази година.

С актуализацията на бюджета разходите на ДАНС да се увеличат с 22 млн. лв., настояват още от БСП. Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков посочи, че намаляването на бюджета на ДАНС с 20% ще доведе до
блокиране на работа й и до принудителното пенсиониране на около
300 служители. По думите му такава чистка в службите е безпрецедентна. Той посочи, че заради кризата и съкращаването на разходите хората, които се пенсионират, няма да получат обещетенията си.

Социалистите настояват и за драконовски мерки за борба с контрабандата и сивия сектор, а в конкретните им предложения фигурират отпускане на повече средства за здравеопазване, образование, социална политика както и за борба с комарите в дунавските общини.
Предлага се и да се намали акцизът на цигарите от 76 на 65 евро на 1000 къса. Според бившия зам.-министър на финансите Кирил Желев с изравняването на акциза на цигарите българите ще предпочетат да пушат вносни марки пред български, защото разликата при някои е само 80 ст.

Заседанието на Националния съвет на БСП беше прекратено късния следобед 
поради липса на кворум. В залата се оказаха 58 членове на Националния съвет при необходими за приемане на решение минимум 90. Затова беше отложено гласуването на проекторешението за резултатите от общинската отчетно-изборна конференция на БСП във Враца. Поради липса на кворум НС на БСП не успя да гласува и проекта на политическа декларация относно големите енергийни проекти на страната.  

Текстът е актуализиран в 17 часа