В края на седмицата Министерството на финансите представи на сайта си предложения за промени, съобщава в. "Дневник". Сред тях са: намаляване на някои амортизационни ставки,  налагане на единна ставка за ДДС в туризма от 14% (в момента тя е 7% за груповите пътувания и 20% за индивидуалните), вдигане на акциза за горивата.

В резултат на "забавянето" на ускорената амортизация един компютър ще се амортизира за над три години спрямо две досега. Това ще увеличи данъчната печалба на дружествата и оттам дължимия данък.
Според министерството предлаганата ставка за почивките от 14% е компромисно решение, с което се запазва преференцията за туризма като стратегически бранш, без да се навреди на държавните приходи.
Друга мярка предвижда и еднократно облагане с 10% на всички плащания, които българските компании правят за услуги от офшорни зони.

Предлага се двоен акциз за дългите цигари, но това едва ли ще засегне много потребители. Той се отнася за марките, които са над 107 мм. У нас най-дългите, които се предлагат, са 124 мм, пише "24 часа". Масовият размер на кутиите е между 88 и 100 мм. По-късно зам.-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че се обсъжда и повишаването на акциза върху рязания тютюн, защото има изкривяване на потреблението.
Очаквано с новия проект се увеличава ставката на акциза върху горивата, каквато беше и сключената още през 2007 г. договорка с Европейския съюз. Така косвеният данък върху бензина става 710 лв. на 1000 литра вместо досегашните 685 лв., а върху дизела се увеличава до 615 лв. за 1000 литра вместо 600 лв. Реално това означава поскъпване на бензина с 3 ст. на литър, а на дизела с 2 ст. от 1 януари 2011 г.

Всички акцизни ставки, предложени за увеличение, са свързани с минималните ставки по регламентите на ЕС, обясни пред журналисти Горанов, предаде БГНЕС.
По думите му промяната на ДДС все още подлежи на дебат. Тя е свързана с наказателна процедура от страна на Брюксел по отношение на прилагането на диференцирана ставка за туризма, тъй като не е разпространена върху всички настанявания понастоящем, а само върху груповото настаняване.
Ако прилагането се отнесе до всички настанявания, бюджетът ще претърпи загуби, а ако се премахне – бюджетът ще спечели, но ще има сериозен упрек за натиск върху туризма.

Представителите на туристическия бизнес настояха за по-плавно преминаване към друга ставка на ДДС в бранша по време на заседанието на Съвета за икономически растеж, предаде БТА. Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова заяви , че браншът е изненадан от предложенията, а вече е сключил договорите си за догодина.

Премиерът Бойко Борисов допусна днес, че е възможно плановете на финансовото министерство за увеличаването на налозите догодина да се променят, след като различните данъчни закони минат през Министерския съвет, предаде БНР.

В новия бюджет са планирани дефицит от 2.5%, 3% икономически растеж и инфлация 1.8%. До 2013 г. недостигът ще е  под един процент, съобщи Горанов. Според него не се налага актуализация на тазгодишния бюджет.

Вчера социалният министър Тотю Младенов потвърди, че ще иска от 1 януари да 2011 г. да се вдигне минималната работна заплата с 30 лева и тя да стане 270 лева.
Предвижда се по-късно днес Съветът за икономически растеж да разгледа бюджетната рамка за 2011 г.
Актуализиран в 16 часа

Вижте видео от изявлението на Владислав Горанов