Инцидентът е станал малко след 18,30 часа. Църквата се намира на улица "Цар Петър" в Бургас, съобщиха от полицията.

Мъжът влязъл в храма и нанесъл множество удари в лицето на двамата духовници. Те са откарани в болницата в "Шокова зала", за да бъдат прегледани и да им бъде оказана помощ. По-късно са освободени за домашно лечение. Тази сутрин те са дали показания в полицията.

Нападателят е 31-годишният Горан Горанов, известен с многобройните си криминални прояви. Той е бил обявен за местно издирване по друга присъда и по-късно задържан. При ареста е оказал голяма съпротива.

Според запознати Горанов взимал цветята от храма за ги използва при изработването на странни конфигурации в метални кръстове, които периодично се появяват в ж.к. „Възраждане” и всяват смут сред обитателите.

Енорийският свещеник, който е станал свидетел на побоя, разказа пред БНР, че мъжът е посещавал църквата всекидневно през последния месец. На няколко пъти обаче бил засичан от него да къса от цветята в саксиите. Неколкократните забележки за това станали причина за агресията на мъжа.

Тази неделя, след поредната забележка, той посегнал на единия от отците и му разкървавил носа, след което побягнал. Пристигналите на място полицаи посъветвали свещениците, при следващото посещение веднага да сигнализират на органите на реда. Това станало още на следващия ден - понеделник, а отзовалите се на сигнала униформени задържали побойника.

Само двайсетина минути по-късно обаче нападателят отново се появил в църквата и връхлетял върху двама от свещениците с юмруци.

В резултат на побоя двамата са настанени в бургаската болница със счупени носове.

По случая в Първо Районно управление в Бургас е образувано бързо полицейско производство за нанесени телесни повреди по хулигански подбуди.

Междувременно от Районната прокуратура съобщиха, че Горан Горанов отива в затвора по присъда за друг побой. Тя е изпратила за изпълнение ефективна присъда "шест месеца лишаване от свобода", потвърдена от Окръжния съд в Бургас и не подлежи на обжалване.

Горан Горанов е бивш охранител и има множество провинения, припомня Топновини.бг.

През месец август миналата година той заплаши с убийство управителя и клиенти на бар „Кашмир”. Няколко месеца по-рано, в комплекс „Меден рудник”, където Горанов живее, дрогиран увисна от терасата на блок 91. През 2014 г. пък стреля с пистолет в компютърен клуб и помля от бой четирима души.