Това съобщи след заседанието на групата посланик Бойко Коцев, ръководител на Постоянното представителство на България към ЕС, предаде БТА.

Не са отправени допълнителни технически препоръки и изисквания към нашата страна, добави той. На днешното заседание е било отчетено, че страната ни е извършила всичко необходимо след препоръките от декември миналата година, когато имаше критики към границата ни с Турция.
В края на 2010 г. експертна проверка постави допълнителни задачи пред страната ни, чието изпълнение бе установено с последната проверка от края на март тази година. Обсъжданията днес са засегнали доклада от мартенската мисия на европейските експерти.

Работната група е поздравила България за постигнатия напредък и за констатациите от последната експертна мисия.
"Подчертано е, че това се дължи на изпълнените ангажименти от страна на министерствата, на политическата воля, както и на осигурените от правителството финансови средства", уточни Коцев.

Очаква се до 11 април страните от ЕС да зададат допълнителните си въпроси, а до 19 април страната ни трябва да отговори, ако получи запитвания.
Няма поставени условия за развитието на процедурата по-нататък, която предвижда въпросът да бъде разгледан и от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Парламентарната комисия трябва да приеме становище, което да бъде обсъдено и гласувано от ЕП. Становището на парламента има консултативен характер.

Когато тези два етапа бъдат завършени, въпросът с присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол зона преминава за окончателно решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.
На днешното заседание е обърнато внимание, че предвид сложната обстановка по южната граница на ЕС е необходимо наблюдаване на имигрантския поток към Европа и развоя на политическите събития в съседните райони.

Очаква се днешният доклад да бъде окончателно одобрен до края на април или в началото на май.

В края на февруари председателството на ЕС заяви, че Румъния е готова да се присъедини към Шенген, но не може, понеже България не е напълно подготвена.
Няколко дни по-късно Германия опроверга твърдението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че само Франция запазва съмненията си по отношение на приемането на страната ни.