От Министерство на отбраната (МО) уточниха, че целта на срещата на военния ни министър с румънския му колега е била да се координират позициите на двете страни преди предстоящата среща на министрите на отбраната от НАТО през февруари в Брюксел.

На нея трябва да се отчете какъв е напредъкът на всяка страна-членка по изпълнение на решенията от срещата на върха в Уелс. 

"Двамата министри се съгласиха, че единният и прагматичен подход за сътрудничество между страните ни е единственият възможен", съобщават от МО.

Те се обединили около позицията, че югоизточният фланг на НАТО има нужда от подсилване и трябва да се търсят допълнителни финансови средства за това.

По време на разговорите е обсъдено изграждането на елементи от Системата за командване и контрол, която ще бъде разположена в двете страни като основна част от Плана за готовност на НАТО (Readiness Action Plan).

Договорена е и била размяната на военнослужещи в двата елемента, както и споделянето на опит при структурирането и изграждането им.

Двамата министри са обсъдили и възможността за по-ефективно използване на полигоните на двете армии при провеждането на съвместни тренировки и учения със страни-членки и партньори на Алианса.

В срещата са участвали зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, държавният секретар по въпросите на отбранителната политика и планирането Валериу Никуц и началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Николае Чука.

За визитата на Душа нямаше предварителна информация, уточнява"Сега".

Срещата на военните министри е седмица след визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в България, на която обяви планове за разполагане на постоянни сили на НАТО в страната ни.
Преди това той разговаря в Брюксел с румънския президент Клаус Йоханис.

Ненчев заяви преди дни, че България ще се откаже от услугите на Русия за ремонта на МиГ-29.
Румъния вече закупи Ф-16 от Португалия, а Ненчев предстои да пътува за САЩ, където подобна сделката ще бъде обсъждана.