Организацията започна да качва данните снощи, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"До края на деня смятаме да огласим към 100 000 телеграми от посолства на САЩ из цял свят", се твърди на страницата на Уикилийкс в социалната мрежа "Туитър".

Документите съдържат деликатни подробности за дейността на американски дипломати в Унгария, Аржентина, Египет, Китай и много други държави.
Една от телеграмите, засягащи Русия, носи дата 3 април 2009 г. Тогавашният посланик на САЩ в България, а днес в Русия - Джон Байърли, констатира, че руската компания "Атомстройекспорт" "усърдно се стреми да получи договори за изграждане на 11 нови ядрени реактора в Индия, България и Украйна".

"Компанията преговаря за още шест реактора (два в Китай и споразумение "строителство-собственост-експлоатация" за обект с четири реактора в Турция)", е написал тогава дипломатът. Според него обаче "пречките, свързани с паричните ресурси, недостатъчните производствени възможности и недостигът на квалифицирани специалисти пораждат съмнения дали "Атомстройекспорт" ще може да осъществи всичките си планове в най-близко бъдеще".

Преди няколко месеца беше публикуван друг секретен доклад, от който стана ясно, че руският премиер Владимир Путин неофициално е казал на Бойко Борисов по време на срещата на високо равнище в Гданск на 1 септември 2009 г., че ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите "рискуват да останат на студено през зимата"

Сега Уикилийкс разкрива и любопитни подробности за "гоненията" срещу калифорнийския регистратор на интернет домейни Дайнадот, организирани от министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Според организацията правителството на САЩ е потъпкало собствената си конституция, като е принудило компанията "да предостави информация за Джулиан Асандж", основателя на Уикилийкс.

Американски медии писаха вчера, че тези 100 000 грами са част от 250-те хиляди документа на Държавния департамент, притежавани от Укилийкс и започнали да изплуват периодично миналата година в публичното пространство. До момента организацията подгряваше обществения интерес, като ги пускаше на малки порции.
Според източник на Ройтерс, контактувал с близкото обкръжение на Асандж, причина за масовото разпространение на документи са опасенията на активистите от Уикилийкс, че медиите губят желание да поместват публикации въз основа на материалите на сайта. Асандж и съдружниците му били "разочаровани" от липсата на медиен интерес, посочил източникът.