Този ръст е по-нисък от очакванията на правителството - 3.6% според актуализираната бюджетна прогноза, докато прогнозата за инфлацията е по-висока от тази на кабинета.

Ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие ще е в рамките на 0.5-1%, смятат експертите на Центъра за икономическо развитие. Растежът на икономиката ще се ускори през второто тримесечие и за цялата 2011 г. ръстът на БВП няма да е по-нисък от 2.5%, съобщават от ЦИР. Засега няма основания да се очаква този ръст да нахвърли 3.0 на сто.

Според НСИ в кризисната 2009 г. общият икономически спад бе 5.5%. Дъното на кризата бе през четвъртото тримесечие на 2009 г., когато максималният спад на БВП на годишна база достигна 7.6%. През 2010 г. имаше излизане от кризата, то обаче бе слабо и неустойчиво и за годината растежът на БВП достигна 0.2%, припомнят от ЦИР.

Според експертите най-засегнатият от кризата сектор - строителството има потенциал през 2011 г. да се възстанови отново, под въздействието на гражданско-инженерното строителство, смятат в ЦИР.  За най-гъвкаво справилия се с кризата сектор - промишлеността, експертите от центъра очакват растеж на годишна база с над 10%, т.е. значително по-висок в сравнение с първото тримесечие на миналата година, а и от последното тримесечие на миналата година.
През 2010 г. аграрният сектор отбеляза най-висок растеж  (3.9%), като през тази година земеделието отново ще набере скорост.
Единственият незасегнат от кризата сектор - "Финанси, кредит и застраховки; Операции с недвижимо имущество, бизнес услуги",  ще ускори растежа си, паралелно с ускоряване на останалите сектори и на вътрешното търсене, сочи прогнозата на ЦИР.

Според експертите проблемни остават  секторът на търговията, транспорта и хотелите, както и зависещите от бюджета здравеопазване и образование. Тези два сектора са в голяма тежест в БВП на страната  (около една трета и за 2009 и 2010).

През 2010 г. външната търговия почти достигна предкризисните си равнища, като експортът дори ги надмина. За първите два месеца на 2011 г. нарастването на износа е 58.9% спрямо същия период на предходната година (до 3.1 млрд.евро.

Притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), който през 2010 г. се сви наполовина до 1.6 млрд.евро, се очакват през 2011 г. да достигнат 1,5-2,0 млрд. евро.

В доклада се посочва, че инфлацията през 2011 година може да достигне 5%, ако няма рязко поскъпване на горивата.

В ЦИР очакват растежът на заетостта да се възстановява от второто тримесечие на 2011 г. и до края на годината безработицата да се задържи на ниво 9%, като през лятото тя може и да е по-ниска.

Едва през 2012 година може да се очаква растеж на доходите. Дотогава излишъците трябва да се инвестират в подобряване на производствената среда, съветват икономистите от ЦИР.