Министър Николай Ненчев изрази и своето лично безпокойство относно отнетия лиценз на "Дунарит" миналата седмица.

"Участвам в междуведмоствения съвет и ние разгледахме много внимателно материалите, които постъпиха. За съжаление там имаше много негативни оценки, които няма как да споделя. Изразявам голямо безпокойство от това, което се случва", каза Ненчев.

Той посочи, че има и много сериозен проблем с утилизацията на боеприпаси. Поради много причини министерството не е могло да постигне споразумение с дружеството.

"Имаме 190 000 мини, които силно ме безпокоят и които се охраняват в момента от МВР. Имаме хиляди тонове боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани и в някаква степен разчитахме и на това дружество. Очевидно проблемите са доста тежки, доколкото разбрах се касае и за финансови зависимости", каза Ненчев.

Той припомни, че проблеми имало и със собствеността на дружеството.

"Вярвам, че самото дружество ще направи всичко възможно да оздрави предприятието. Ще окажем пълно съдействие и подкрепа във всяко отношение, но на този етап не бихме могли да отменим решението за лиценза", каза министърът.

Той допълни, че спирането на лиценза е за няколко месеца, като след това ще се реши дали да бъде върнат.

Междувременно министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с представители на синдикатите в завода. На срещата стана ясно, е че отнетият лиценз на завода е за 4 месеца, а не за 6, както се съобщаваше по-рано, и е заради икономическата и финансовата му нестабилност, и по сигнал от службите, а аргументите са класифицирана информация.

Лукарски сподели опасенията на синдикалистите, че 750 души могат да останат без работа и добави, цитиран от "Фокус": "Има вариант да не се спира производствената дейност. Това, което може да произвежда "Дунарит", може да бъде изнасяно през други фирми". Като вариант посочи държавната "Кинтекс".

Според профсъюзните представители обаче всички предложения на икономическото министерство са "някъде, някога" напред в бъдещето. Така че протест на работещите в "Дунарит" и блокиране на основни пътни артерии остават в плановете на синдикатите в завода.

Синдикатите смятат, че мотивът за спиране на дейността, свързан с нарушена икономическата стабилност и надеждност на предприятието е смехотворен, тъй като дружеството реализира годишна печалба в размер на над 10 млн. лв.