Това съобщи Марио Гаврилов, говорител на КЗК, цитиран от БТА.

Възможно е обаче регулаторните органи на ЕС да бъдат нотифицирани за такава сделка, добави той.

Групата Ел Ай Си 33 (LIC33), обединяваща инвеститори от ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение обяви, че придобива марожитарния дял на "Виваком" и други водещи компании в България.
Предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки.

Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, е за 900 милиона евро, пише в съобщението на групата.

Трансакцията трябва да бъде одобрена от регулаторните власти и новите инвеститори вече са започнали усилията по рефинансирането наред с преструктурирането с цел да се стабилизира положението, се допълва в съобщението.

На 20 февруари тази година КЗК изпрати по компетентност в ГД "Конкуренция" на Европейската комисия казуса с контрола над Българската телекомуникационна компания.

След сигнал на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД КЗК образува преписка КЗК-41/2015 г. В сигнала се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД.
КЗК прие, че при евентуално прехвърляне на дялове от "Бромак Телеком Инвест" АД на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург, косвено би довело и до промяна на контрола върху БТК ЕАД.

Засегнато предприятие от една страна е всяко от придобиващите съвместен контрол дружества, а от друга - придобиваното предприятие, пише в съобщението от 20 февруари.

Неотдавна мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви, че в компанията се готви вътрешен преврат.