"Ще изградим за 4 г. дигитална България и ясна програма за развитие в ключовите сектори за всеки един човек - демографската политика, за майките и децата, за здравеопазването и образованието", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при представяне на предизборната платформа на партията за 2013 - 2017 г. "Да върнем България на хората - свободна, перспективна, социална", предадоха БГНЕС и БТА.

Параметрите й бяха обяснени от номинирания за премиер Пламен Орешарски - "човекът, който може да извади България от тинята, в която "ГЕРБ вкара всички", както го описа Странишев.

Коалиция за България предлага от 2014 г. да бъде премахнат данъкът за около 1 000 000 българи с доходи до размера на минималната работна заплата (310 лв. към момента). За близо 1 900 000 българи с доходи между 310 и 4 500 лв. запазваме 10%-тна данъчна ставка. За близо 45 000 българи, с доходи над 4 500 лв. се въвежда 20% данъчна ставка за сумата над 4 500 лв. 

"Доход от 5000 лева няма да се облага с 20 на сто, ефективната ставка ще е 11 на сто. Първите 4500 ще се облагат с 10%, а с 20 на сто ще се облага горницата от 500 лева. В резултат ще се намали съвкупното данъчно бреме върху данъкоплатците и според изчисленията ще загубим приходи от около 300-350 млн. лева"
, обясни Орешарски.
 
Стремим се към семейно подоходно облагане, давайки си сметки, че ще е нужно време, каза още той.

Всички данъчни ставки за бизнеса се запазват (10%-тен корпоративен данък, 5% данък дивидент, 0% за капиталовите печалби и др.).

Кандидатът на БСП за премиер отбеляза, че Коалиция за България си поставя за цел създаването на 250 000 работни места до края на мандата. По думите му това е изпълнима цел, при много работа, добър бизнес климат и насърчаване на икономическата активност.
От левицата предвиждат също до края на мандата минималната заплата да стигне 450 лева. Според него това не е амбициозна цел, а дори били "умерени в този запис".
Често ми задават въпроса магистрала или хладилник - и двете са важни, заяви Орешарски. Трудно обаче мога да посоча страна, която през строителство на магистрали е достигнала до благоденствие, пътят е обратен, смята той.

В програмата си Коалиция за България предвижда връщане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите (50% от нарастване на осигурителния доход + 50% от инфлацията), условия за първо работно място на завършващите студенти и стимули за отглеждане на деца- обезщетението за отглеждане на дете от една до две годишна възраст (сега 240 лв.) ще достигне минималната заплата от 310 лв.

По-рано от левицата обясниха, че в проекта е заложено спиране на увеличаването на възрастта и/или осигурителния стаж за пенсиониране, въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране при недостиг на две години стаж и/или възраст.

Орешарски коментира, че е изненадан от броя на новородените през миналата година - 55 000. Приблизително толкова са студентите у нас от един випуск, направете си сметка след 20 години, посочи той.

В предизборната платформа на левицата е заложено още активно участие на държавата в икономиката, в структуроопределящи отрасли, 10-годишна програма за индустриализация на България, облекчаване на кредитирането на малкия и среден бизнес, рестартиране на АЕЦ "Белене", пълна електронизация на държавните институции, централизация на обществените поръчки и конкурси, внедрено електронно правителство, образование по всяко време и на всяко място, цифрови библиотеки, въвеждане на електронна здравна карта и електронно здравно досие и др. 

По думите на Орешарски трябва да се преустанови рекетьорският административен произвол и изтегляне на МВР от бизнеса.

Той предлага още контрол върху монополите - ликвидиране на изкуствените монополи и картели и недопускане на нови, по-ниски тарифи за заплащане на електроенергията за потребление до определен лимит, както и забрана за добива на шистов газ "до момента, в който не се убедим,че това е безопасно".

"Някои хора призоваха да сменим системата - с какво да я сменим?", попита риторично той и сам отговори: "Един мъдър човек казва, че демокрацията се лекува с повече демокрация".

Програмата на левицата ще бъде дискутирана с браншови организации, с НПО и  с граждани.