Има няколко големи държавни предприятия в страната и едно от тях е  „ТЕРЕМ”, което в продължение на десетилетия е използвано за кражби, злоупотреби и пълнене на партийни каси. Има съмнения за сделки на нереални цени, плащане под масата, отдаване на складови площи на изключително ниски цени“, заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев пред журналисти в Народното събрание.

По думите на Кънев, Стоил Яков - изпълнителният директор на холдинга, който е лично негово предложение, е поискал одити от Сметна палата, както и от държавна финансова инспекция, предаде "Фокус". Според депутата от РБ, "този вой от страна на политически партии" е, защото вече са разбрали, че ще има одити в този холдинг.

Искаме да промени правилата за назначения на държавна служба, за да не се повтаря този сценарий. Подготвяме промяна в законодателството, която да вдигне много високо летвата на конкурсните назначения и да няма повече такива без конкурси“, допълни Радан Кънев.

БСП: МО е отдадено на концесия. Доматите лимонки ли са?

По-рано БСП обвини РБ и министъра на отбраната Николай Ненчев в "крайна агресивност, стигаща до бруталност" във връзка с назначения в търговските дружества към военното министерство, съобщи БГНЕС.

"Министерството е отдадено образно казано на концесия и се превръща във феодално отделение на земеделците и на техните партньори в РБ. Сменен е целият борд на директорите на "ТЕРЕМ", до този момент са освободени 15 човека, като сред тях са юристите на холдинга, експерти на различни позиции и други, чиято единствена вина е, че са назначени при предишния изпълнителен директор", каза на брифинг в кулоарите на парламента бившият военен министър Ангел Найденов.

По думите му се забелязва тенденция за доминация на БЗНС в новите назначения. Ненчев е представител именно на земеделската партия, която е част от РБ.

Депутатът от левицата бе категоричен, че няма перспектива за развитие на холдинга, а вместо това се повишава социалното напрежение. Той не изключи и апетити за приватизация.

Според Найденов новият изпълнителен директор на "ТЕРЕМ" Стоил Яков, който  е лидер на ДСБ в Петрич, бил замесен в афера с черно тото по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър.

"Не ми е ясно какво е общото между оранжерийния бизнес на председателя на борда на директорите и предприятие от отбранителната индустрия, освен ако някой не разглежда доматите като лимонки, а корнишоните - като едрокалибрени куршуми", коментира още червеният депутат, цитиран от БТА.

Той подчерта, че е сменен управителят и на дружество "Снабдяване и търговия", а новият управител е разпоредил и разрешил достъп на частна охранителна фирма до сървърите и до личните кодове за достъп до програмата, която е основен работен инструмент на дружеството. Освен това били уволнени 20 души. Според Найденов министърът на отбраната при всички случаи е съпричастен към случващото се.

"Министър-председателят да озапти апетита на партньорите си в управлението, свързани с отбраната", призова социалистът.

Междувременно вчера от РБ настояха парламентарната комисия за контрол на службите да изслуша председателя на ДАНС заради „Дyнарит“. Лицензите за търговия с оръжие и стоки за двойна употреба на русенския завод бяха отнети за 4 месеца след доклад на агенцията миналата седмица. Предложението беше прието и шефът на ДАНС ще даде обяснения пред депутатите на следващото заседание на комисията.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кънев срещу Найденов