Така социалистите ще спазят предизборното си обещание за въвеждане на различни ставки при различните доходи, информира „Стандарт“.

Размерът на данъка за богатите, както и прагът, от който ще действа, ще бъде коментиран и изчислен допълнително. Но вече има работни предложения хората с по-високи доходи да плащат вместо десет - 15 или 16 процента данък.

"С бюджета за 2014 година вече е направена първата стъпка и до края на мандата ни ще имаме диференцирано облагане, сега започнахме с реалното премахване на плоския данък за хората с най-ниски доходи и това е правилната крачка", твърди Сергей Станишев.

От следващата година се въвежда техника, която не е на необлагане на дохода, а на връщане на обложения доход за най-бедните. Този ефект ще бъде усетен от хората в началото на 2015 година след подаване на данъчна декларация.

По предварителни сметки тогава държавата ще върне около 150 милиона лева на хората с най-ниски доходи. И тази мярка ще засегне около 200 000 души.

"Още в предизборната кампания казвах, че следващият мандат ще премине в наваксване и в опит да върнем държавата в състоянието, в което я оставихме", заяви още Станишев.

Налогът за богатите е мярка, която е въведена в повечето европейски държави, коментираха ключови експерти от "Позитано" 20. Социалистите обаче ще са предпазливи в предложенията за налога и той задължително ще е под 20 процента.

Запознати припомниха, че в предизборната програма на червените бе заложен вариант на "данък богатство" за доходите над 4500 лв. в размер на 20 процента.

Въвеждането на налога обаче ще работи на принципа, че до прага на доход за "данък богатство" ще се плащат 10 процента. А горницата вече ще се облага с новия размер.

Най-разпространен по време на кампанията през месец май пример бе следният: "При 5000 лв. заплата се удържат 10% за сумата от 4500 лв. (колкото бе обсъжданият праг - бел. ред.) и 20 процента за остатъка от 500 лв.

Правителството се разплати с бизнеса

Кабинетът на Пламен Орешарски се разплати с бизнеса в предпоследния работен ден.

Всички фирми, които нямат данъчни ревизии са получили сумите си в петък, потвърдиха от Министерски съвет. Единствено пари не са получили компаниите, в които в момента текат данъчни ревизии, обясниха още от "Дондуков" 1.

Още преди Коледа премиерът Пламен Орешарски съобщи, че кабинетът ще се разплати с бизнеса преди края на годината. Тогава той съобщи още, че се очертава дефицитът да е около 2%".