Брендо беше  посочен за "кокаинов крал" и в Италия срещу него има дело. Той беше задържан на 16 май в Созопол.

Процедурата по екстрадацията е по силата на европейска заповед за арест, издадена от съда в Милано.

Двамата мъже бяха задържани в рамките на международната операция "Кокаинови крале" срещу организирана престъпна група за трафик на големи количества кокаин от Южна Америка. При нея бяха задържани общо 15 българи и 15 чужди граждани, сред които 12 са италианци, един словенец, румънец, грузинец. Първите петима от групата бяха предадени на италианските власти на 25 юни и 12 юли тази година.

Делото срещу Брендо, което се води у нас за пране на пари, ще продължи на 24 октомври. Причината за отлагането на делото отново бяха двамата свидетели от Великобритания, които Софийски градски съд чака да призове месеци наред. На едно от поредните заседания стана ясно, че те са се бояли да дадат показания, но съдът направи пореден опит да ги призове.

Съдът в София разреши екстрадицията на Брендо за една година. Според решението, обаче, Брендо ще бъде връщан у нас за заседания по делото, което се води в страната ни. Така съдът в България ще поиска от съда в Милано "кокаиновият крал" да бъде подсигурен за заседанията.
Брендо до края на годината ще се връща в България три пъти засега. Той ще идва от ареста в Италия, освен на 24 октомври и през ноември и декември, защото тогава съдът определи резервни дати по делото.