Тракането на тенджери и тигани в четвъртък вечер в Бразилия съвпадна с телевизионното обръщение на президента Дилма Русеф, предаде БНР.

Анкета, публикувана в четвъртък, показва, че над 70 процента от бразилците смятат правителството на Русеф за лошо или много лошо.

Само шест месеца след началото на втория й мандат, седем от десет анкетирани биха искали да видят Русеф обвинена.

Правителството отговори като заяви, че неговите опоненти преувеличават икономическия спад на Бразилия, за да дестабилизират демократично избрания президент.

Дилма Русеф и нейното правителство понесоха удар заради избухналия скандал около сключени договори в държавната петролна компания Петролео Бразилейро.

Политическият анализатор Рикардо Исмаел обяснява:

"Анкетата показва, че популярността на Русеф е спаднала не само сред хората, които не са гласували за нея, но и сред собствените й избиратели. Ето къде е проблемът. Ако погледнем североизточния регион на Бразилия, анкетата показва, че 67 процента искат тя да бъде обвинена, защото смятат, че това е единственият изход от тази ситуация."

Доверието в Бразилия спадна на фона на най-тежката икономическа криза от 25 години насам. Правителството ще бъде подложено на изпитание отново на 16 август, когато е насрочен национален протест срещу Русеф.

Инфлацията в Бразилия изкачи 12-годишен връх

Високите цени на електроенергията са сред причините за силния ръст на индекса на потребителските цени през юли. През юли инфлацията в Бразилия изкачи 12-годишен връх от 9,56%, разкриват статистическите данни от седмата по големина световна икономика, цитирани от ВВС и investor.bg.

Централната банка на Бразилия прогнозира инфлация от 4,5% годишно и увеличи основния лихвен процент до 14,25%, за да се справи с високите цени.

Според Международния валутен фонд тази година икономиката на южноамериканската страна ще се свие с 1,5%. Слабото търсене за бразилските суровини, в частност – от забавящата се китайска икономика, е основната причина, която стои зад слабото представяне.

В края на юли рейтинговата агенция Standard & Poor’s понижи перспективите си за бразилския външен дълг от стабилни на отрицателни.