Това заяви в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието на Съвета по сигурността и взетото решение по случая "Скрипал" от страна на България, да подкрепим Великобритания, но да не гоним руски дипломати и Председателския съвет в НС, на което не бе приета обща позиция на парламента.  

По-рано от парламентарната трибуна Цветан Цветанов обвини БСП в антиевроейска политика, а президентът Радев, че защитавал чужди, а не национални интереси. 

Премиерът Борисов остави възможността при достатъчно допълнителни доказателства да имаме промяна и в позицията си относно отзоваването или изгонването на дипломати на Русия, поясни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Ние не разполагаме с информацията, с която са разполагали членовете на Съвета, и всяка една различна теза би могла да бъде в противоречие на информацията, която са обсъждали и решението, което са взели, коментира Цветанов. Но аз казвам, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави. Разбира се, че действията са мерилото за политическите ти намерения. Да, действия днес няма, но остава възможността при допълнителна информация да има и конкретни действия, каза Цветанов. 

Като председателстваща Съвета на ЕС България може да играе много по-активна роля, както бе в случая с Турция, е мнението на Цветанов.

По-рано председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП в антиевропейска политика и обяви, че президентът Румен Радев защитава чужди, не национални интереси. Това беше отговорът на ГЕРБ на декларацията на левицата, в която Корнелия Нинова призова за обща позиция на Народното събрание по казуса "Скрипал".

За пореден път, отбеляза той, слушаме едно, а действията са съвсем различни. Според заявеното днес от левицата излизало, че трябва да се спазва международното право, но в същото време те не са казали, че една държава го е нарушила - Русия спрямо Крим.

Цветанов припомни и за непристойно, по думите му, поведение на български народен представител след скорошните избори в Русия, който си е позволил обидни квалификации към САЩ и държави от ЕС. Вторият човек в ГЕРБ подчерта също, че въпреки трудните политически решения през годините в различните Народни събрания, те са били водени от желанието страната ни да е част от евроатлантическата общност.

Вие насочихте Вашата партия към анитевропейска политика, да подкрепяте и толерирате нарушаването на международното право, обърна се той към Корнелия Нинова. БСП иска отмяна на санкциите спрямо Москва и така подкрепя анексирането на Крим и нарушаването на международното право, отбеляза в изказването си Цветанов.

Вие, г-жо Нинова, направихте пък изказване в Кърджали, с което показахте друг стандарт, загриженост и поведение, което не кореспондира с теми от дневния ред, продължи той като беше категоричен, че темата "Кърджали" е част от териториалната цялост на страната. Защитата можем да получим не от Русия с нейното поведение днес, а от ЕС и НАТО, каза Цветанов.

ГЕРБ и правителството водят политика да са част от обединена и силна Европа, добави той. За пореден път зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че солидарността е нещо изключително важно и припомни, че сме минали през прехода именно благодарение на европейската солидарност по предприсъединителните фондове. Наблегна също, че не можем да си гаранитраме суверенитета и националната сигурност без участието на ЕС и НАТО. Решенията трябва да са взети на база геополитика, убеден е Цветанов.

Той допълни също, че ние не сме разследващ орган за ситуацията във Великобритания, но трябва да сме солидарни с евроатлантическата общност. Знаем 2016 г. как си планирахте мероприятията, как издигнахте вашия кандидат за президент, атакува левицата на свой ред Цветанов, визирайки среща на Корнелия Нинова с ген. Леонид Решетников, за която тя отрече, но бившият руски агент твърди, че е имало. Има ли изследване на института на Решетников от 2016 г., запознати ли сте с него, не взехте ли след това решението да издигнете Румен Радев за президент, "който определено защитава чужди интереси, но не и да защитава националните интереси". Когато говорите от тази трибуна, не мога да разбера кога сте искрена, показахте двоен стандарт и водихте целенасочено страната ни да излезе от ЕС и да влезе в друг съюз, продължи Цветанов. Той отбеляза, че през последните 25 години много българи са напуснали родината си, но за да потърсят реализация в Европа, САЩ, Канада, а не и в Русия.

Европа е по-важна от всичко останало, България е част от ЕС и защитата на националните ни интереси минава през ЕС, за пореден път подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. И декларира, че вярва на Великобритания, а не на позицията на БСП.

Съжалявам, г-н Цветанов, че не разбрахте важността, сложността на момента, в който са Европа и България, подадената ръка за държавническо отношение към Европа и България,отговори му Нинова. Не разбрахте, че предложих парламентът да подкрепи вашия премиер, за да се чувства по-сигурен, обясни тя. И подчерта, че има моменти, когато агресията, омразата са антипродуктивни.