След спешна среща при премиера Бойко Борисов, решение за земеделските субсидии беше намерено. Във вторник или най-късно в сряда, средствата да бъдат по сметките на производителите, потвърди министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
"Вчера имахме оперативно заседание при премиера, на което той възложи на Министерството на финансите да намерят решение. Министерство на земеделието сме готови със схемата за изплащане на земеделските субсидии и това бяха и настояванията на земеделските производители", обясни министърът.

Днес от Министерство на финансите са докладвали на премиера, че са намерили такава възможност. "Затова направихме извънредна среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на Националната асоциация на земеделските производители и на Асоциацията на кооперациите в България (най-големете браншови организации в сектора - бел.ред.). Информирахме ги, че от понеделник ще започне изплащането на 100% на цялата сума от дължимите европейски субсидии. В рамките на ден-два, тоест вторник, най-късно сряда, те ще бъдат по сметките на земеделските производители. Надявам се, с това да отговорим на техните очаквания и се надявам, това напрежение, което се породи във връзка със забавянето на изплащанията на тези средства, да бъде понижено”, каза министър Мирослав Найденов.

В понеделник ще видим дали решението за изплащане на субсидиите на зърнопроизводителите е факт и ще решим какви действия ще предприемем, каза за "Фокус" Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
По думите му решението да бъдат изплатени субсидиите на зърнопроизводителите, е добро, закъсняло, но все пак жизненоважно за сектора.

Вчера фермерите се заканиха да изкарат тежката си техника на 20 февруари по улиците на София в знак на протест заради забавените им плащания. След срещата си с премиера Бойко Борисов те не отстъпиха да изчакат парите си до месеците март и април. Министър Найденов дори бе изразил предположение, че е възможно парите да бъдат преведени в края на февруари.

Недоволството беше предизвикано след като правителството се отказа от намеренията си да изплати на зърнопроизводителите предварително земеделските субсидии през януари. По този повод земеделският министър Найденов публично се извини на фермерите. Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че месеците януари и февруари са тежки за бюджета и земеделците ще получат пари едва през март и април. "Хазната е на дефицит през януари с 500 млн. лв.", обяви тогава Дянков.