Около 900 милиона лева трябваше да бъдат преведени по сметките на зърнопроизводителите до края на миналия месец. След среща на фермерите с Мирослав Найденов и заместник-финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че парите ще бъдат разделени на два транша.

„Не искаме отново да им дадем дата, която е нереална, затова към момента не можем да дадем точна дата. Когато имаме точна дата, ще ги поканим, за да им я съобщим официално, към момента това е невъзможно”, обясни Найденов, цитиран от "Фокус". По негови думи, проблемът е, че това са 100% европейски средства, които ние трябва да намерим за период от 2 месеца.
„Трябва да ги намерим и да ги дадем от републиканския бюджет. Досега в годините назад, винаги сме плащали субсидиите през месец януари, но никога не сме плащали 2 милиарда по дълга на Милен Велчев и тези законодателни промени, които са направени, за да облекчат останалите, а и бизнесът, ни изправиха пред невъзможност да изплатим субсидиите", лаконичен бе Найденов.
Известно е обаче, че парите за плащанията по еврооблигациите са осигурени още миналата година чрез емитиране на нов дълг, който стои в наличност в националния резерв.

Ние сме на месеци от изборите и това носи определен негатив. Държали сме финансовата дисциплина три години и половина, не искаме в последните месеци, популистки и се надяваме на разбиране от тях, каза още той. Министър Найденов, посочи, че само преди дни са изплатили субсидиите на животновъдите, а се очакват и плащания към тютюнопроизводителите.
„През януари не беше възможно да го направим, затова още веднъж се извинявам”, заключи Мирослав Найденов.

Междувременно Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че ще организира национален земеделски протест срещу лъжите и политиката на правителството в земеделието в София от 18 до 22 февруари
„На протеста очакваме съпричастни организации и от други сектори на земеделието, както и много индивидуални земеделски производители, които също са потърпевши от водената политика на правителството", каза Ангел Вукодинов, председател на организацията.