Ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите се е срещнала днес с министър-председателя Бойко Борисов по повод недоволството на бранша от забавеното изплащане на субсидиите. На срещата премиерът Бойко Борисов признал, че има пропуски в работата на неговия екип, и поискал време за реакция до 19 февруари, съобщи Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитиран от "Фокус".

Само преди дни правителството се отказа от намеренията си да изплати на зърнопроизводителите предварително земеделските субсидии през януари. По този повод земеделският министър Найденов публично се извини на фермерите. Според финансовия министър Дянков месеците януари и февруари са тежки за бюджета и земеделците ще получат пари едва през март и април. Хазната е на дефицит през януари с 500 млн. лв., обяви тогава Дянков.

„Ние отдавна бяхме изявили желание за такава среща с премиера, защото явно в тази страна министрите не могат да си вършат работата, като в случая става въпрос и за земеделския министър Мирослав Найденов. Независимо от усилената подготовката за протеста на 20-ти, вчера получихме покана от премиера за днешната среща, на която присъстваше и директорът на Фонд “Земеделие” Румен Порожанов. Ние за пореден път казахме, че не е нормална политиката, която се води. Имаме неизпълнени ангажименти в разписани от вас документи. На срещата премиерът каза, че неговият екип не си е свършил работата, че ще има реакция, и ни покани на 19 февруари отново на среща. Ние продължаваме с подготовката на протеста, но на 19-ти ще имаме среща с премиера”, каза Ангел Вукодинов.

Националният протест на земеделските производители ще се състои на 20 февруари, от 12.00 часа, на площад „Свети Александър Невски”, където ще продължи до около 14.00 часа. После ще има шествие до Министерски съвет, където за около 30 минути отново ще има митинг, и обратно шествие до „Александър Невски”, където ще е заключителна част на митинга. Очаква се около 16:00 часа да приключи протестът. Протестът е организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите и е наречен “Национален земеделски протест срещу лъжите и водената политика в сектор земеделие”. Ще участват всички регионални организации със своите членове. „Подкрепени сме от сродни съсловни земеделски организации, Българската асоциация на земеделците, Националният съюз на кооперациите, Асоциация на земеделските производители. Официално уверение за подкрепа имаме от български животновъдни организации, свиневъди и съюза на хлебопроизводителите. Ще се включат и много други, както и много регионални земеделски производители, които не членуват в някои определени организации”, посочи Вукодинов.

Възможно е до края на февруари да бъдат изплатени европейските субсидии за зърнопроизводителите. Това обяви пък пред журналисти в Сопот министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Около 1 млрд. лв. са парите, необходими за изплащане на субсидиите, и над 80 000 са бенефициентите, на който трябва да се изплатят те. Тези средства трябва да бъдат платени от републиканския бюджет и възстановени до 45 дни от ЕС. Субсидиите е трябвало да бъдат платени до януари, но не е била намерена такава възможност. Оптимист съм, че разрешение на този проблем ще има до дни. Земеделският министър не е сигурен дали средствата ще могат да бъдат платени до протеста на зърнопроизводителите в сряда. Важното е, че решение на проблема ще бъде намерен, каза министърът.