Това заяви снощи пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

По неговите думи спокойствието в момента - че никой не преследва никого, не го подслушва, би изчезнало с промени в службите.

Вижте снимки >>>
 
Виждате по тези "Червеи" какво се случва, преди това беше "Галерия", "Октопод", какви ли не чичкови червенотиквениковчета, какво ли нямаше. Сега пак ме тласкат с подобни смени отново да възникнат всички тези дискусии, дебати и разправии. На мен и на тази държава трябва поне още половин година спокойствие да мине през нещата, които вършим. Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи - отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н.; извел съм си поуки за мен, коментира премиерът.

Той заяви, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в момента се старае много. Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили.
Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни (по случая "Червеи").
Ако е сгрешил, окей съм да го сменя, също и за (директора на ДАНС Владимир) Писанчев - стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре, отбеляза Борисов по повод анализа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и разработката "Червеи".

Като премиерът Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат, да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители, обобщи Борисов.

Реформаторският блок и Патриотичният фронт поискаха отстраняване на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО и назначаване на некомпрометирани фигури.
 
За тероризма

"Факт е, че България към момента се отнася към държавите, които имат добра система, добри служби за сигурност, с доверие от всички колеги и това е на базата на всичко, което сме свършили", посочи Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че е било отчетено всичко, което страната ни е свършила по терористичния акт в Сарафово, това, с което е помогнала на френските служби преди дни и огромните предизвикателства.

За Шенген

Борисов изрази предположение, че ще бъде необходима промяна в правилата за Шенген заради борбата с тероризма, защото държавите по външните граници трябва да имат достъп до огромен обем информация и до информационните системи.

Вече сме в хипотеза на много тежка обстановка относно терористични нападения. България е най-тежката външна граница, може би в Италия е подобен тежък натиск, така че не става въпрос да се борим да ни приемат в Шенген, заяви премиерът, цитиран от "Фокус".

Според него новите условия изискват тези системи да ни бъдат предоставени, ако искат да бъдем ефективни.

"Вече въпросът дали сме в Шенген не се обсъжда чисто политически, като политически успех. Днес проблемите по границата изискват да бъдем много по-действени, активни и да ни се дадат тези възможности, а и ние да си отвоюваме правото като много надеждна граница", допълни министър-председателят.

По-рано Бойко Борисов и лидерът на ПЕС Сергей Станишев обединиха позиции относно приемането ни в Шенген.

Борисов: Примирието е последна възможност за Украйна

Според Бойко Борисов, ако крехкият мир в Украйна рухне, няма кой да преговаря повече.

"Всички сме умерени оптимисти, защото много зависи от руския президент Владимир Путин, от ангажимента, който е поел. Истински се надявам, познавайки всички лидери, които са говорили там, че ще си удържат на думата", заяви Борисов.

Премиерът изрази общата надежда споразумението да бъде приложено, защото иначе оттам нататък следва война.

По-рано той разговаря с френския президент Франсоа Оланд. Вижте повече за срещата им тук >>>