"Не, няма да става посланик", отсече външният министър, въпреки думите на премиера Бойко Борисов пред в. "Преса" от миналата седмица, че генералът може да бъде назначен за дипломат. Редно е човек от такъв висок ранг да продължи да работи за държавата, аргументира се министър-председателят.

"Не можеш да изпратиш началника на разузнаването за посланик, особено ако е бил част от ДС", категоричен бе обаче Младенов пред TV7 ден след изказването на Борисов. Министърът добави, че не е чел интервюто на премиера.

Днес Младенов бе лаконичен на въпроса до каква фаза е отзоваването на посланици с агентурно минало: "В напреднала фаза", предаде БГНЕС.
По неофициална информация обаче новите посланици са предмет на спорове в управляващата партия и в същото време между ГЕРБ и ръководството на Външното министерство, пише "Медиапул".
Правителството на ГЕРБ в момента подготвя пакет предложения за нови посланици, които трябва да минат, след като избраният за президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност в края на месеца.

Кирчо Киров, който е шеф на НРС от 9 години, заяви пък в интервю за "Преса" днес, че въпросът за неговото бъдеще ще бъде "решение между премиера Борисов и Младенов". "С министър Младенов имаме отлични отношения. Той е един от най-големите потребители на наша информация. Благодаря му за критичните забележки", добавя той.

Младенов и министърът по европейските въпроси и управление на средствата от ЕС Томислав Дончев дадоха днес отчет за петте години от членството на България в ЕС.  Дончев каза, че до края на 2009 г. са разплатени 400 млн. лв. по всички европрограми. 1,5 млрд. са били платени за 2010 г., а 2011 - 3 млрд. лв, което е 20% от целия ресурс, каза той. По думите му са договорени за 2011 г. 10,3 млрд. лв., което 65% от парите. Той очаква в края на тази година договорени средства да са в размер на 90%, а платени 38-40%.

Външният министър заяви, че преди 5 годни не сме се събудили в един друг свят заради членството на България в ЕС. "Трябва да се работи много, за да можем да се възползваме от членството", подчерта Младенов.

България е сред 5-те страни с най-добра степен на въвеждане в законодателството на директивите на ЕС, каза още външният министър. Има общо 235 процедури за неизпълнение на задълженията – 181 официално закрити от ЕК. Само 2 от останалите 54 са в съдебна фаза.
Малко са страните в Европа, които могат да се похвалят с такава практика, каза Младенов.