По думите на премиера, преди да тръгне за Кърджали в 11 часа, банките са били категорични, че ще обявят предприятието в несъстоятелност.
"Мисля, че ги убедих да не фалират предприятието, както и да намерим инструмент то да заработи и заплатите да бъдат платени", обясни Борисов, цитиран от БТА.

"С българската, едната банка, се разбрахме, те няма да правят проблем и другите две банки поеха ангажимент, защото те са дали 320 милиона", уточни Борисов.
Проучването, което премиерът разпоредил, е показало, че само за завода в Кърджали Захариев е изтеглил парите с инвестиционни намерения, които така и не са реализирани, предаде БГНЕС.

"За съжаление, това са две от най-големите в света банки, факт е, че те са дали парите, факт е, че управата ги е взела. И сега банките предявяват претенции да си вземат парите. Те са с намерение да обявят ОЦК в несъстоятелност, за по-големите банки е по-лесно да отпишат предприятието. Но това е фалит, затварят се вратите и си отивате и се редите на опашка при Тотю Младенов", каза Борисов на металурзите.

Той не се ангажира със срок за плащане на дължимите заплати на металурзите, но изтъкна, че най-важното сега е да се спаси завода.
 "320 милиона са дали (банките), а вие ми говорите, че няма заплати. Разбирам ви, но и вие разбирате, че няма как да извадя държавни пари и да кажа: "Давам заплати". Трябва да намерим инструмент, да може да заработи предприятието, това е единственото спасение", каза премиерът пред протестиращите, цитиран от БНР.

Според отчета към 31 декември 2011 г. всички дългове на дружеството са под 200 млн. лв. ОЦК отчита загуба от 14.6 млн. лева миналата година, когато основните производства последователно бяха спрени.

"Банките-кредитори се съгласиха да търсят международна компания, която да преструктурира и управлява дружеството в тези няколко месеца, да подреди нещата в дружеството, така че, когато се предложи предприятието на инвеститор, който да развие дейността, да се знае цялата истина. Никой няма да дойде да инвестира в дружеството в това му състояние, когато не се знае въобще задълженията колко са", изтъкна министърът на икономиката Делян Добрев, който дойде с премиера в Кърджали.

Прокуратурата ще се намеси, ако бъдат събрани достатъчно данни, че ОЦК в Кърджали е умишлено воден към фалит, каза от своя страна заместник-главният прокурор Валери Първанов. Според него това обаче няма да реши проблема с изплащането на заплатите.

Междувременно стана ясно, че има съмнение за изчезнали от държавния резерв материали, съхранявани в завода, за което ще тръгне ново разследване в прокуратурата.
Модерното оборудване за модернизация на ОЦК пък се намирало в "Кремиковци", уточни Бойко Борисов и допълни, че няма обяснение за причината то да е там.

Преди да замине за София министър-председателят помоли за малко търпение работниците и увери, че виновните ще бъдат наказани и преследвани по смисъла на закона.

Тази сутрин работниците от ОЦК затвориха за час един от главните пътища на града с настояване да им бъдат изплатени забавените заплати и сменен собственика на комбината. След това те се подредиха на дълга опашка в очакване на счетоводните извлечения за дължимите им заплати от миналия октомври, с което да могат да предяват съдебен иск към собственика.