Премиерът се включи в Годишната среща на министъра на външните работи с посланиците на България. Срещата се провежда днес и утре в резиденция "Бояна".

По покана на първия дипломат на България Даниел Митов специален гост на събитието е върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

При един толкова многообразен парламент и сложна международна обстановка е важно България да бъде фактор на стабилност на компромис в региона.

Знаем колко трудно се прави правителство в съседна Турция, знаем, че отвъд Черно море са Крим и Русия, че в Македония и в Босна и Херцеговина проблемите не са малко.

Да не говорим за Гърция
, където Европейският съюз се занимава от години и не знам дали е намерено правилното решение. Пред Европейската комисия и пред Народното събрание се мотивирах, че не искам ние да сме единствената пречка братския гръцки народ да не получи пари от спасителния за страната план.

Стриктно спазвайки санкциите срещу Русия България понесе огромни загуби в туризма и в хранително -вкусовата индустрия - много фирми фалираха, подчерта Борисов.

Спазвайки общата воля и политика на ЕС България спря огромните енергийни проекти на Русия. За нефтопровода Бургас - Александруполис имахме мотив че е опасен за нашия туризъм.

Приехме, че скъпата ядрена централа в Белене би създала проблем и е неефективен за нас проект, а в същото време тези реактори отидоха в нашите съседи в НАТО - в Турция. Проблем е да обясним на нашите граждани, че тези реактори са лоши за нас, а за Турция не са.

Същото се отнася и за газопровода "Южен поток". За нас той е проблем, но не е за Гърция и за Турция, каза Борисов.

България, проявявайки дисциплина, излиза пряко срещу Русия. Не случайно руският президента Владимир Путин каза от Турция, че България ще загуби всичко.
Натискът на Русия не е срещу Гърция и срещу Турция, а е само срещу България, посочи Борисов.

Бюджетният дефицит беше стигнал до 3,8% от БВП, но след взети мерки с участие на съдебна и изпълнителна власт, засилихме проверките на границите, намалихме контрабандата и събрахме над 2,3 млрд. лева спрямо година по-рано. Така намалихме бюджетния дефицит под 3% от БВП и отново изпълняваме Маастрихтските критерии за финансова дисциплина.

От под 1% усвояване на европейските фондове сега те се усвояват около 87-88 процента, а до края на годината ще стигнем до 94 процента, увери Борисов.