Срещата бе провокирана от изказването на самия Борисов по повод двата инцидента и позицията на ГЕРБ, в които се намекваше, че самите партии са замесени.
По-рано днес премиерът заяви, че не е бил разбран правилно и че  декларацията на ГЕРБ, в която се казва, че "опонентите им и ъндърграундът се коалират срещу Борисов" е пусната без съгласието му.

Яне Янев разказа още, че го е помолил да му бъде назначена охрана от НСО поне за определен период, но не пожела да уточни дали е прието това искане, предаде "Фокус".

По думите на лидера на РЗС обаче Борисов се е съгласил да предложи Народното събрание да приеме декларация, осъждаща тероризма, насилието и опитите за създаване на хаос, безредици в навечерието на президентските и на местните избори.
По думите на Янев премиерът се е съгласил още, че не бива да има каквито и да било политически противоречия, когато става въпрос за устоите на държавността.
„Нещо повече - министър-председателят ме увери, че Парламентарната група на ГЕРБ би подкрепила такава декларация в пленарна зала”, добави Янев.

Освен това, депутатът поискал от Борисов да инициира дебат по темата „Национална сигурност”, защото „президентът се правел на глух и сляп и не е реагирал, след като е видял, че в центъра на София се случват такива безобразия”.

Накрая Янев се обърна към журналистите да не търсят в срещата с премиера партийни договорки между РЗС и ГЕРБ.
"Ние ще останем най-острата и последователна опозиционна партия. Няма предпоставки за сближаване между двете партии и РЗС няма да подкрепи ГЕРБ на предстоящия вот на недоверие. РЗС има категорична позиция, че МВР не си върши работата", допълни депутатът, цитиран от БТА.

Днес парламентът гласува да се проведе извънредно заседание в понеделник от 12.00 часа, на което да бъде обсъден вотът на недоверие. Според правилника гласуването трябва да бъде 24 часа след края на дебатите, така че ще се проведе във вторник на обяд.