"Разумната дата за изборите беше 14 септември, неделя. ДПС настояваше за 5 октомври, БСП искаше или юли, или 12 октомври. Така че ДПС и БСП се хванаха за гушите, а аз искам по-рано да се махнат и 5-ти е по-рано от 12-ти. И понеже катастрофата с банките стана бедствие, аз им казах - ако ни чуят хората, че се пазарим за дати и еврокомисари, трябва да ни изгонят с камъни оттук. Затова приемам датата на ДПС, за да успокоим хората, че си отивате", каза пред bTV Бойко Борисов.

За приемането на датата 5 октомври обаче Борисов поставил условие – "незабавно Орешарски и Чобанов да си заминат".

"Няма как да говоря за сигурност - с премиер Орешарски и това недоразумение Чобанов. Като той каже, че системата е стабилна, това значи хората бързо да си теглят парите. Ако искат в понеделник да няма опашки, трябва днес да са се махнали от кабинетите си, на тяхно място партиите да сложат който си искат. Понеделник банките трябва да отворят врати с нов финансов министър и премиер", посочи още лидерът на ГЕРБ. Той критикува опита на Чобанов да успокои ситуацията около банките в петък вечерта пред БНТ в предаването "Панорама". Според него Чобанов е всял паника в хората с думите си, че ситуацията е стабилна.

Междувременно финансовият министър Петър Чобанов заяви, че днешните свръхемоционални политиически послания на Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата, писа "Сега".

Покачване на цените на тока и хирургическо рязане във всички системи на държавата обеща в спасителния си план лидерът на ГЕРБ пред Нова тв. Той допълни, че сегашният премиер е унищожил България. "Той ще остане в историята като марионетката на Станишев и Доган", заяви Борисов по адрес на Орешарски.

По повод изказване на Цветан Цветанов, че "ДПС трябва да са в опозиция и да почиват дълго време" и ГЕРБ ще се придържа към по-късните три дати за вот, определени на КСНС, Борисов заяви, че заместникът му в партията "говори в лично качество".

"Когато се казва кой какво трябва да прави, говоря аз. Категорично не, няма да върна Цветанов като министър. Той има място в партията, справя се перфектно с организационната работа, но дотук", подчерта още политикът.

На въпрос дали е склонен да приеме евентуално предложение за служебен премиер, Борисов отговори, че е "готов на всякакви жертви", но при едно условие – "БСП, ДПС и "Атака" излизат и казват – ние се провалихме, елате спасете държавата".