При 97,5% обработени протоколи от евроизборите ГЕРБ получава 30,47%, БСП - 19,05%, ДПС - 17,14%, ББЦ - 10,64%, РБ - 6,41%. ГЕРБ вероятно ще има 7 мандата.

"Атака" ако излезе от парламента в сряда, ние излизаме, правителството е паднало. Тогава на "България без цензура" ще й лъсне лицето, дали е за, дали е против правителството. Денят Х е в сряда, ключът е в "Атака", каза днес Борисов на пресконференция.

Разчитам на чувството на самосъхранение на ДПС, които скоро може да се втора политическа сила, както я карат социалистите, добави той и повтори, че ключът за падане на парламента все пак е в "Атака".

По думите му честно би било след този погром срещу "Атака" (около 3%) Волен Сидеров да напусне парламента и да спре да дава подкрепа на БСП и ДПС.

Лидерът на ГЕРБ се обърна към управляващите с думите:

"Какво трябва да се случи, за да признаете, че не сте за тези места? Орешарски, компания, седнали сте на чужди места. Би трябвало вече да са си подали оставката. Какви задачи Орешарски ще даде на неговите си министри, като е нелегитимен. Няма морално право да влиза в тази сграда. С какви очи Мишо Миков би се качил на трибуната, когато никога не е спечелил избор? Мая и в Кюстендил я бих".

Според Борисов вотът на народа е категоричен - в сряда, когато трябва да се разглежда внесеният от ГЕРБ вот на недоверие, да има последно заседание, за разпускане на парламента.

Той добави, че по-размазваща победа срещу социалистите няма, и в Европа, и в България. По думите му ГЕРБ е герой в ЕНП, защото е единствената партия, която не само е била българските социалисти, а и лидера на ПЕС.

"Искам да отправя молба към Господ - дълго още Станишев да председателства БСП. Да ни е жив и здрав. Истински се моля, да останеш, Серж, и никога да не ни доставиш това удоволствие да си отидеш. Докато си на този пост, аз съм спокоен за ГЕРБ. После ще му мислим. Пожелавам му, лично щастие, успехи, да се държи здраво за председателския пост", каза още Борисов.

Той подчерта, че в чужбина БСП е пета сила. Според него става безпощадно ясно, че Станишев и БСП са прогонили българите от България и 40% от тях гласуват за ГЕРБ и искат да се върнат обратно.

На въпрос какви ще са отношенията на ГЕРБ и ДПС, бившият преимер отговори:

"Ако искахме да сме в коалиция с ДПС, щяхме да сме и да управляваме. Всеки ден, подкрепяйки кабинета Орешарски, ДПС полита в пропастта. Същото важи и за БСП. Честно е Станишев да не се прави на управляващ, да подаде оставка, да не досъсипва държавата".

Борисов бе категоричен, че не би участвал във втори кабинет в рамките на този парламент, а настоява за предсрочни избори.

Той сравни ГЕРБ и БСП по следния начин - "ние - работа, работа, работа, другото е бокс, фехтовка, шах" (иронизирайки предизборните клипове на левицата - б.р.)

По думите му МВР и ДАНС би трябвало да бъдат разпуснати, защото се е видяло, че не могат да направят нищо срещу купуването на гласове, за разлика от разследващите журналисти.

Цветан Цветанов съобщи, че в сравнение с изборите през 2007 г. ГЕРБ е качила резултата си с 250 000 гласа.


АНКЕТА: Очаквахте ли такава голяма разлика между ГЕРБ и БСП?

АНКЕТА: Гласувахте ли?


Вижте резултатите от анкетата на Дир.бг "За кого ще гласувате на Евроизбори 2014?">>

КРЪСТОСАН ОГЪН: За изборните резултати и искането за оставка на кабинета