Министър-председателят Бойко Борисов бе в студиото на БНТ, където коментира подадената оставка на Трайков и изявленията на  лидера на СДС Мартин Димитров, че оставката е свързана с проекта АЕЦ "Белене". От отговорите на премиера обаче не стана напълно ясно дали има политическо решение за край на проекта или се търсят нови инвеститори.

Премиерът съобщи, че вече сме похарчили 1.38 млрд. лева за "Белене" , но е важно проектът да бъде диверсифициран. Аз ги пратих в Москва, за да си платим реактора и да работим с "Арева" и други чужди фирми, заяви Борисов, намеквайки за ограничаване на руското участие. Той допълни, че може реакторът да се сложи в АЕЦ "Козлодуй": "Две трети от реактора вече сме го платили, ще го платим целия и ще има седми реактор в АЕЦ "Козлодуй”, заяви той. Борисов обаче не бе категоричен, когато водещата Жени Марчева го запита дали има решение за прекратяване на проекта.

Не може лесно да се спре такъв проект, когато до 6 май трябва да върнем половин милиард от кредит, които трябваше да вземем от данъкоплатеца, каза той.

Най-важното е да бъде диверсифициран проектът, сиреч да сме независими от руснаците. До този момент ние не можем да отговорим на нито един въпрос и се надявам до края на месеца да знаем точно, каза още Борисов.

Само българо-руска централа по мое време няма да строим, без да се диверсифицира този проект, категоричен бе премиерът и по-късно след срещата си с президента Росен Плевнелиев.

Няма как да оглася нещо, което не е на бюрото ми, каза Борисов по повод на оценката на консултанта HSBC за АЕЦ "Белене". Този доклад може да бъде разгледан от парламента на секретно заседание.

Според него са пълни глупости твърденията, че бившият министър на икономиката и енергетиката е бил против един или друг проект. Ние се съдим с руснаците в Париж и в Женева и се сменят непрекъснато мненията, че аз съм за, а Трайков - против и обратно. Ще помоля президента Росен Плевнелиев да иницира референдум за "Белене" и за шистовия газ, каза още той.

По-късно Плевнелиев обяви, че референдум за централата не може да има, референдум може да бъде организиран по въпроса – за или против ядрени мощности.

Тъмните съмнителни кръгове, които аз наричам „енергиен октопод", се намесиха и отстраниха Трайков", смята синият лидер Мартин Димитров, цитиран от Дарик. "Трайков се опитваше да доведе все пак някаква форма на прозрачност. Той потвърди нашите сметки, че проектът би струвал около 10 милиарда евро, и е първият министър, който е признал това нещо, което беше важно за българската държава и за темата", каза още той.

Номинираният за нов министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че може би ще се наложи удължаване на срока за вземане на решение за АЕЦ "Белене" за след март. Този срок е недостатъчен, смята той.