"Засега не мога да дам отговор на въпроса дали до края на март ще бъдат готови с всички факти по този проект и дали ще имаме достатъчно време да вземем решение за неговото продължаване или спиране", каза той пред журналисти в парламента, предаде БТА.

"По-скоро този срок не е достатъчен и трябва да се търси допълнително удължаване, за да преценим всички факти и да направим необходимите обсъждания както в пленарна зала, така и пред обществото", добави Добрев.
Той уточни, че още не е готов окончателният доклад на консултанта и разполага само с откъслечни данни за пазарите и колко евентуално би струвала електроенергията. Според мен е нормално да се очаква в рамките на две до четири седмици да имаме повече подробности по анализа, прогнозира бъдещият министър на икономиката.

"Това, което е ясно е, че преди да бъде взето решение дали ще се строи или няма да се строи АЕЦ "Белене", всички факти ще бъдат сложени на масата и с тях ще бъдат запознати както Народното събрание, така и обществеността", категоричен бе Добрев и допълни, че по отношение на проекта трябва да се вземе прагматично решение, а не да се изпада в крайни чувства.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че докато той е премиер, българо-руска "Белене" няма да се строи. Той бе категоричен, че са нужни други инвеститори, за да "диверсифицират" проекта. Министър-председателят  обаче препоръча на този, който зачеркне проекта, да обясни къде потъват 1.380 млн. лева, които са похарчени досега.

В същото време президентът Росен Плевнелиев заяви, че законът не позволява референдум „за” или „против” АЕЦ „Белене”, за какъвто заговори Борисов. Държавният глава уточни, че въпросът може да бъде "за" или "против" ядрени мощности и добави, че темата стои на дневен ред.

Делян Добрев коментира и други теми. Относно ситуацията с ОЦК-Кърджали и каза, че заплатите са платени и предстои плащане и на възнагражденията на работниците от "Горубсо - Мадан". "Само плащане на заплатите обаче няма да е достатъчно, концесионерът трябва да изпълни всички задължения - и по осигуровки, и по данък общ доход, и за осигуряване на безопасни условия на труд. Докато всичко това не бъде изпълнено, процедурата за прекратяване на концесията на "Горубсо - Мадан" няма да бъде спряна", категоричен бе той.

Той отказа да коментира мотивите за оставката на досегашния министър Трайчо Трайков. Добрев призна, че първоначално не е знаел дали няма евентуална критика и към неговата работа, но впоследствие се е оказало, че не е така. Самият Трайков заяви, че снощи Добрев е бил в готовност също да си подаде оставката.
"Не знам дали има човек, който уверено може да твърди, че е готов за министър, това е голяма отговорност. Икономист съм и имам конкретни виждания по отношение на подкрепата на малките и средните предприятия и как да привлечем повече външни инвеститори, като им предоставим административни облекчения", каза той и добави, че се чувства достатъчно подготвен по оперативна програма "Конкурентоспособност", тъй като се е занимавал и преди с еврофондове.  

По-рано премиерът Бойко Борисов му заръча "по-малко да пътуваш и да се печеш" (репликата беше упрек към Трайков, който се печал на плажа в Катар, докато бизнес форумът се провалял - б.р.)

Министърът на финансите Симеон Дянков коментира межудверменно, че е работил доста с Делян Добрев по темата за интерконекторите – румънски, турски и гръцки. Пред журналисти в Пловдив вицепремиерът каза, че Добрев е запознат добре с тази област, където, според премиера, е необходимо бързо да се работи. "Смятам, че до броени дни ще се види голям напредък", добави Дянков.
По повод рокадата във ведомството той каза, че хората се уморяват и е необходимо да има промени, но изтъкна, че лично е работил добре с Трайчо Трайков, който е „кадърен човек”.

Междувременно Трайчо Трайков заяви, че не е подал оставката си пред ГЕРБ, а отива да го направи в Министерски съвет. Той добави, че тя му е била поискана не от премиера, а от Цветан Цветанов и то без ясни мотиви.