Според нейни данни при търговията с този сорт петрол цената му е спаднала до 26,19 долара за барел. Стойността на един галон (3,79 литра) петрол сега е равна на половината цена на галон мляко клас III, който се търгува на фючърсната борса в Чикаго, предаде БТА, цитирайки Блумбърг.

Според експерти това ценово съотношение е най-ниското от 2004 година.

Спадът на цените на петрола продължава вече 19 месеца и е свърна главно с по-високото предлагане в сравнение с търсенето заради увеличение добив на петрол в САЩ и свиване на търсенето на черно злато в глобален мащаб.

Анализатори посочват, че поради тези фактори повишението на цените на петрола може да се отложи за 2017 година или дори и по-късно.

По-рано бе съобщено, че американският лек суров петрол с доставка през февруари е поевтинял с близо 7% в Ню Йорк до $26,55 за барел.
Това е най-ниското равнище на цената на петрола от май 2003 г. Суровината загуби 1,91 долара, или 6,71 процента от стойността си.

Вчера цената на американския петрол ”проби” дъното от 28 долара.

Спадът последва вдигането на по-голямата част от международните санкции срещу Иран.

Слабостта на петрола отслабва фондовата борса и обратното в порочен кръг, коментират анализатори.
Водещите индекси на Нюйоркската фондова борса търпят загуби от порядъка на 3 процента, предизвиквайки масова нервност сред инвеститорите.

Котировките на фондовия пазар в САЩ отбелязаха леко възстановяване при закриването на нюйоркската борса снощи на фона на големия срив, очертал се по-рано през деня, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Индексът Дау Джоунс - основен показател на деловата активност в САЩ, който малко по-рано спадна с 546 пункта, преди да удари звънецът за края на борсовата сесия се оказа с 249,28 пункта общо понижение, или 1,56 процента за деня, като спря на 15766,95.

Индексът S&P, който включва 500-те най-големи компании на американския пазар, изгуби 1,17 процента , индексът на електронната борса NASDAQ спадна с 0,12 процента.