Над 20 такива лица в момента са обект на проверка от прокуратурата, каза той пред журналисти, цитиран от БТА и БГНЕС.

По думите му, няма данни над Кирил Рашков да има прокурорски чадър.
"Сравнително малко са преписките срещу него, по една част от тях е имало действия, а само една е прекратена", заяви Велчев и добави: "Не зная защо това трябва да се квалифицира като чадър“.
Той изтъкна, че за всеки случай е правена проверка от инспектората при Върховна касационна прокуратура и днес ще бъде представен доклад.

"Този човек поражда много въпроси, но не е единствен. В много български градове има подобни хора, които не са от ромски произход и са с висок стандарт на живот. Да не кажа, че повечето са етнически българи. Те са обединени около едно разбиране, че не трябва да плащат данъци", коментира още главният прокурор.

По думите му една част от тях са обект на внимание от прокуратурата от около месец, но никой не е допускал, че случаят в Катуница ще съвпадне с проверките на прокуратурата.

"Има много хора, които е трябвало да попаднат отдавна в полезрението и интереса на прокуратурата", обобщи Велчев.
Сигурно ще се заинтересуваме, така отговори той на въпрос защо МВР и данъчните не са забелязали какво се случва в Катуница.

Обвиненият от вчера в заплаха за убийство Рашков е бил застрашен и затова е бил под полицейска охрана няколко дни, уточни главният прокурор и поясни, че така се постъпва с всеки български гражданин, който е под заплаха.

Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство срещу Рашков за неплащане на данъци в особено големи размери. Близо 6 милиона лева данъци само за алкохол дължи ромският бос, пише в. "24 часа".
Иначе Рашков е с чисто съдебно минало. През 2007 г. е глобен с 3000 лв. за хулиганство, защото напсувал репортерка, пише вестникът.

За материалите, които от БСП депозираха в прокуратурата, Велчев заяви, че има интересни неща. От младежката организация на левицата предадоха в прокуратурата стотици страници, за които твърдят, че са намерени близо до една от къщите на ромската фамилия. Според младите социалисти в тях има данни за незаконни действия на Цар Киро и роднините му  - сигнали срещу Рашков, които вероятно не са стигнали до предназначението си, документи за придобиване на дялове от банки, записи на заповеди, предаде БНТ.

Инспекторатът на МВР ще започне проверка на полицейското управление в Асеновград, съобщи и.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков, предаде БГНЕС.
Проверката е заради сигналите, че пазителите на реда са покровителствали фамилията на Рашков. Тя ще бъде извършена както за конкретния случай, така и за цялата работа на РПУ-Асеновград.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че е започнала проверка в полицейското управление в Асеновград, която ще установи дали е забавена жалбата до полицията срещу Цар Киро, подадена часове преди инцидента в Катуница. Тя е била за закана за убийство.

Прокуратурата внесе искане за постоянна мярка "задържане под стража” на Кирил Рашков, който беше арестуван за 72 часа след жалби за отправени заплахи за убийство в село Катуница, съобщи пред „Фокус” районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров. Делото ще се гледа в районен съд Асеновград утре около 14.00 ч.
Срещу Рашков е образувано досъдебно производство и е привлечен като обвиняем за отправяне на две заплахи за убийство по отношение на Веселин Христов и жената, с която живее на семейни начала – Иванка Петрова.