България е сред държавите, в които се очаква по-висока активност при наемането през второто тримесечие спрямо първото. Това показва проучване на компанията за човешки ресурси "Менпауър" (Mаnpower), цитирано от БТА.

Търсенето на служители в Индия е на най-високото равнище от началото на проучванията в страната през 2005 година, посочва компанията в прессъобщение.

Според проучването на "Менпауър" работодателите в 33 от 39 страни и територии отбелязват различна степен на положителна активност за наемане на работа през второто тримесечие. Работодателите в Индия, Тайван, Бразилия, Китай и Турция изразяват най-високи очаквания за наемане на служители, а работодателите в Гърция, Испания, Ирландия и Италия са с най-ниски очаквания за нови работни места.

Плановете на работодателите за наемане на нови работници в страни като Канада, САЩ, Норвегия и Франция, макар и положителни, са по-занижени и показват различното темпо на възстановяване на световния трудов пазар, отбелязва "Менпауър".

Перспективите за повече работни места през второто тримесечие спрямо първото са по-добри в 18 страни, а на годишна основа - в 25 страни. Работодателите в САЩ очакват да наемат повече хора в 10 от общо 13 промишлени сектора спрямо предходното тримесечие.

Според данните на проучването за перспективите за наемане на работна ръка работодателите в Източна Европа са по-оптимистично настроени, отколкото през първото тримесечие.
"Най-голяма активност за наемане на работна ръка в Европа, Близкия изток и Африка се очаква да има в Турция, България, Белгия и Полша, а най-малка - в Испания и Гърция", уточнява Менпауър.