Повечето от мигрантите са били отведени в Гърция с камиони, съобщи днес служител на македонската полиция, цитиран от Ройтерс и БТА.

Стотици мигранти напуснаха вчера лагера в Северна Гърция, вървяха пеша в калта няколко километра и прекосиха придошла от дъждовете река, за да намерят пролука в оградата на гръцко-македонската граница и да влязат в Македония, където бяха задържани.

Снимките показват „човешка верига“, с която хората си помагат да стигнат до другия бряг.

Македонската полиция е открила у групата задържани нелегални мигранти листовки с карта с маршрут за придвижване. На картите подробно е било описано на арабски къде е възможно да бъде пресечена границата, както и час за напускане на лагера край Идомени - от гръцката страна на границата с Македония.

Властите разследват кой е разпространил позивите на арабски език. Според коментарите в медиите това е "провокация“ и "организирана акция с риск за живота на мигрантите“, предаде БНР.

Заловени били и други листовки, които предупреждават мигрантите и бежанците "да не вярват на гръцките власти, защото щели да ги транспортират обратно в Турция“, а не в бежански лагери.

Германският канцлер Ангела Меркел призна в понеделник, че и Германия има полза от решението на балканските страни да затворят границите си за мигранти. Но е добавила, че това не може да бъде дългосрочно решение на проблемите.

Можем да видим по кадрите от Гърция, че това не е трайно решение, е казала Меркел пред журналисти, предаде АФП.