До понеделник съдът ще прецени дали Пучдемон да остане под стража, , съобщи говорител на прокуратурата, цитиран от БТА.

Заедно с Пучдемон са били още четирима издирвани от испанските власти бивши членове на разпуснатото правителство на автономната област.

Петимата са били отведени в ареста, а белгийски съдия ще прецени в срок до 24 часа, най-късно до 9.17 ч. утре, дали да ги остави под стража или да ги освободи под гаранция.

Този следобед петимата ще бъдат разпитани. Те са били уведомени за издадените срещу тях заповеди.

От полицията петимата са били отведени в прокуратурата с полицейска камионетка. Те няма да бъдат оковавани в белезници, ако се прецени, че не представляват заплаха за придружаващите ги полицаи.

Петимата могат да бъдат задържани в срок до 60 дни - времето, в което белгийският съд трябва да прецени дали да изпълни заповедта, издадена от Испания.

Решението на съда може да бъде обжалвано, преди да бъде изпълнено, уточни прокуратурата. Ако до понеделник решено петимата да останат в ареста, те ще бъдат отведени в затвор.

Според телевизия "Евронюз" белгийските власти изключват незабавно екстрадиране на Пучдемон и министрите му.

Пучдемон и четирима от бившите му министри избягаха в Белгия след като бяха отстранени от власт заради незаконното обявяване на независимост в североизточната испанска област Каталуния. Други осем от министрите на Пучдемон бяха арестувани в Мадрид.

По-рано Пучдемон писа в акаунта си в Туитър на холандски език, че е "готов изцяло да сътрудничи на белгийското правосъдие след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания".