Хората няма да бъдат  оставени на междугария и мостове. Това обяви Петър Бунев - председател на синдикалната организация на железничарите към КНСБ, цитиран от БТА.
Ако едночасовият предупредителен протест не доведе до споразумение между представителите на "Холдинг БДЖ" и Националната компания "Пътна инфраструктура" и синдикатите, от петък стачните действия стават безсрочни, всеки ден в часовете между 8.00 и 16.00 ч. 

Председателите на железничарските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа" преговаряха с НКЖИ и БДЖ, както и с екипите на министерствата на финансите и на транспорта, , но без да постигнат конкретни резултати.
Ако и утре не се постигне споразумение с ръководствата на двете компании, ефективните стачни действия ще продължат . Засега протестът е безсрочен, до подписване на удовлетворяващо ги споразумение, обявиха синдикалните лидери.

"Надявам се да бъде предотвратена стачката в железниците, тъй като позициите ни се сближават", заяви министърът на транспорта Александър Цветков пред журналисти преди началото на заседанието на кабинета. По думите му сближаването е не толкова за социалните ангажименти, колкото за такива по развитието на българската железница, инвестиции във влакове, вагони и ремонти. Уточняват се отделни параметри. По отношение на социалните ангажименти всичко вече е ясно, коментира Цветков.

Основните протести на железничарите са срещу 30-процентното съкращение на персонал и замразяване на заплатите до 2013 година, заложени в споразумението със Световната банка, обобщи Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите към КНСБ.

Министърът отбеляза, че няма да има 30-процентни съкращения. Той допълни, че при евентуална ефективна стачка е осигурен алтернативен транспорт и пътниците ще бъдат извозвани с автобуси. По думите на министъра при стачка няма толкова да пострадат хората, колкото самата железница и железничарите, заради пропуснатите приходи от превозите. Това ще се отрази много сериозно върху възможностите за изплащане на заплатите им. Транспортният министър отбеляза, че до този момент жп работниците получават редовно заплатите си и другите социални придобивки. 

Последна актуализация в 19.35 часа