Това, според синдикалистите, е над 80 на сто от пътническите влакове в цялата страна. Товарните превози, които е трябвало да се движат в интервала между 8 и 16.00 часа, също са били спрени в цялата страна, предаде БТА.

По данни на БДЖ пък от 276 влака по разписание между 08.00 и 16.00 часа, 188 влака са спрели или не са потеглили в резултат на стачката. Стачкували са 289 служители от „Пътнически превози” и 58 - в „Товарни превози”.

Според синдикатите продължават нарушенията на закона и провеждането на локаут от страна на ръководството на БДЖ, като например днес стачкуващите ревизори на гара Пловдив са били заменени неправомерно от началник- влака, който вместо тях е извършил проба. Безсрочната ефективна стачка, организирана от КТ "Подкрепа" и КНСБ продължава. И в понеделник от 8.00 до 16.00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна.

Ръководството на БДЖ има разпореждане да преговаря със стачните комитети за колективен трудов договор. Това съобщи за "Хоризонт" министърът на транспорта Ивайло Московски.

От КНСБ заявиха, че стачкуващите железничари са искали да обявят гладна стачка, но синдикатите ги убедили засега да отложат плановете си. 

Вчера от синдикатите съобщиха, че 77% от влаковете не са се движили в третия ден на стачката. От Централна гара София, гара Перник, гара Мездра, гара Горна Оряховица, гара Пловдив, гара Бургас не е бил пуснат нито един влак.
Влаковете са престоявали или в гари по маршрута на движение, или в начални гари, където изобщо не са потеглили. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. В третия ден на безсрочната ефективна стачка са стачкували 259 служители на „Пътнически превози” и 54 служители на „Товарни превози”.

Синдикатите протестират срещу обявеното намерение на ръководството за съкращаване на 2000 души и спирането на 150 влака. Междувременно министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Ивайло Московски коментира вчера в предаването "Седмицата" на Дарик радио, че може да бъдат съкратени 2500 души от железниците.

Стачката ще продължи до постигане на споразумение, заявиха синдикатите. Те искат подписване на колективен трудов договор със старите параметри. От ръководството на БДЖ обявиха стачката за незаконна. БДЖ „Товарни превози” и БДЖ „Пътнически превози” обявиха, че внасят в съда искове за обявяване на стачката за незаконна.