Говорителят на Белия дом Джош Ърнест обясни обаче, че акцията, в която случайно са загинали похитените американец и италианец в район между Пакистан и Афганистан, е изпълнена по правилата за предотвратяване на цивилни жертви, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите му американското правителство е разполагало с извършено наблюдение на обекта, възлизащо на стотици часове, включително "почти непрекъснато" наблюдение в дните преди самата операция.

Президентът Обама заяви междувременно, че поема пълната отговорност за операцията, предаде Асошиейтед прес.

Той изрази дълбокото си съжаление за смъртта на американския лекар Уорън Уайнстийн и италианския хуманитарен работник Джовани Ло Порто.
По думите на Обама мисията е била напълно съвместима с правилата за извършване на антитерористична мисия в този регион.

Той добави, че не е имало информация, че заложниците са в поразения обект на "Ал Кайда".

Независим разследващ орган проверява контратерористичната операция и ще отправи препоръки как да не се допускат подобни събития в бъдеще.

Вчера Белият дом обяви, че същата операция, в която са били убити Уайнстийн и Порто, е загинал и американският гражданин Ахмед Фарук, местен лидер в "Ал Кайда", а при друга операция на САЩ през януари е бил убит още един американски гражданин на име Адам Гадан, работил като преводач за терористичната мрежа.
Белият дом не уточни как са извършени операциите.

АП цитира неназован източник от правителството във Вашингтон, според когото двете операции на 14 и 19 януари са били въздушни удари, нанесени от безпилотни летателни апарати.

Ройтерс припомня, че Уайнстийн е бил отвлечен в Лахор, Пакистан през 2011 г., докато е бил на работа за американска консултантска фирма.
"Ал Кайда" се е опитвала да го размени срещу нейни членове, държани в затвори в САЩ.
През май 2012 г. и декември 2013 г. са били разпространени видеоклипове, в които американецът моли Обама да му помогне и се оплаква, че страда от сърдечно заболяване и астма.

Според италиански медии Джовани Ло Порто, роден в Палермо, Сицилия, е бил похитен на 19 януари 2012 г., три дни след пристигането си в Пакистан.
Там е трябвало да работи за германска компания, изграждаща жилища за пострадали от наводнението през 2010 г.

Заедно с Порто бил отвлечен още един човек, която бил държан на друго място и освободен от германски командоси през октомври 2014 г.

Правителството във Вашингтон ще изплати обезщетения на семействата на Уорън Уайнстайн и Джовани Ло Порто.