Белият дом обяви, че Уорън Уайнстийн, пленник на "Ал Кайда" от 2011 г. и Джовани Ло Порто, държан за заложник от 2012 г., са загинали през януари в операция в район по границата между Афганистан и Пакистан, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
Атака е била с безпилотен самолет, пише "Гардиън".

Мишена на операцията е бил обект на "Ал Кайда" и преди това не е имало основания да се смята, че там има заложници, твърди правителството във Вашингтон.

Предполага се, че американският гражданин Ахмед Фарук, "лидер в Ал Кайда", също е загинал в тази операция.

Може да се заключи също, че американецът Адам Гадан, работил като преводач за групировката, е бил убит в друга операция също през януари, обяви Белият дом.

Двамата не са били определени за мишени в операциите и американското разузнаване не е разполагало с данни, че те са били в поразените обекти, се казва в писменото съобщение.

„Никакви думи не биха могли да изразят нашето съжаление за тази ужасна трагедия. Президентът поема пълната отговорност за тези операции“, се добавя в изявлението", заяви Белият дом.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че това е първият известен случай, в който САЩ признават за случайно убийство на заложник с безпилотен самолет.