САЩ не смятат, че Северна Корея е в състояние да изстреля ядрена ракета, каза говорителят на Пентагона Джордж Литъл. Изявлението той направи, след като конгресмен разкри, че в изготвен миналия месец доклад на американското военно разузнаване се смята за възможно Пхенян да изстреля балистична ракета с ядрена бойна глава, но подобно оръжие би било слабо надеждно.

Северна Корея разположи на източното си крайбрежие две ракети "Мусудан" с теоретичен обхват от 4000 километра, които обаче никога не са били изпробвани. Евентуалното им изстрелване може да се извърши около 15 април или да съвпадне с предвиденото днес посещение в Сеул на американския държавния секретар Джон Кери и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Президентът Барак Обама призова Северна Корея да се откаже от агресивното си поведение и увери, че САЩ ще се отбраняват при необходимост, предаде Франс прес, цитирана от БНР. След среща в Белия дом с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Обама заяви:
"Никой не иска да види конфликт на Корейския полуостров, но е важно за Северна Корея, както и за всички други страни в света, да съблюдава основните правила. Ще се опитаме да решим някои от тези проблеми с дипломатически средства, макар че, както заявих на генералния секретар, ще вземем всички необходими мерки да защитим гражданите си и да спазим ангажиментите си към съюзниците в региона."

Южна Корея също изрази съмнение днес, че Северна Корея е способна да изстреля балистична ракета с ядрена бойна глава, предаде Франс прес, на която се позова БТА.
КНДР проведе три ядрени опита, но остава под съмнение дали тя е произвела ядрена бойна глава, достатъчно малка и лека, за да може да бъде поставена на ракета", заяви говорител на южнокорейското министерство на отбраната. В същото време той предупреди, че Северна Корея работи по въпроса.

Два противоракетни комплекса „Пейтриът” от най-новата модификация ПАК-3, състояща се от четири установки, ще бъдат разположени за постоянно в южната японска префектура Окинава през април, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". Такива противоракетни комплекси обикновено са използвани в южните части на Япония само в случай на сериозна необходимост.