"Една от отговорностите ми като ръководител на най-силната страна в света е да помилвам две пуйки", каза Обама в розовата градина на Белия дом в присъствие на дъщерите си Малия и Саша и една от помилваните пуйки - 20-килограмовата Епъл (Ябълка), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Мога да ви кажа, че ми е приятно да спра поне едно клане през този месец", пошегува се президентът, имайки предвид поражението на Демократическата партия на междинните парламентарни избори на 2 ноември, довело до загуба на демократическото мнозинство в Камарата на представителите.

Съгласно обичай, създаден от Джон Кенеди, президентите на САЩ "помилват" една или две пуйки в деня преди отбелязвания в четвъртия четвъртък на ноември Ден на благодарността. Това е един от най-големите празници в САЩ и по този повод американците изяждат огромно количество пуйки.

Епъл и другата пуйка - Сайдър (Ябълково вино), ще прекарат безоблачни старини в градините на Маунт Върнън - имението на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, което се намира южно от носещата името му столица. Обикновено помилваните пуйки биваха приети в атракционния парк Дисниленд в щата Калифорния, но тази година паркът за пръв път наруши тази традиция.

Денят на благодарността отбелязва спомена за помощта, оказана от местните индианци на дошлите в Америка първи европейски заселници през 17 век.
"Това е празник, който иска от нас да сме благодарни за това, което имаме и да сме щедри към тези, които имат по-малко от нас", припомни Обама.
В този дух на щедрост президентът и семейството му ще посетят  хуманитарна асоциация във Вашингтон, където лично ще връчат две пуйки за храна на социално слаби.