Това пишат няколко румънски вестника, като се позовават на доклад на японската банка Номура, цитиран в блог на в. "Файненшъл таймс".

Вчера международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на четири гръцки банки - Националната банка на Гърция, "EFG Eurobank Ergasias", "Алфа Банк" и банка "Пиреус" от "В" на "ССС" с негативна перспектива, посочват вестниците, като се позовават на агенция Аджерпрес. Гърция стана страната с най-нисък рейтинг в света, отбелязва "Евениментул зилей".

Вестникът цитира мнението на зам.-управителя на Румънската национална банка Кристиан Попа, че понижаването на рейтинга на Гърция няма да се отрази на обменния курс на леята.

Клоновете на гръцките банки в Румъния и България са достатъчно добре капитализирани, но това в голяма степен се дължи на Инициативата от Виена от 2009 г., чрез която банките-майки бяха задължени да запазят присъствието си в Източна Европа.
Това е трудно за постигане в момента, когато се обсъжда втори кръг на Инициативата от Виена, смятат анализаторите от Номура.

В. "Евениментул зилей" отбелязва, че основните банки в Гърция присъстват и на румънския пазар. Националната банка на Гърция е мажоритарен собственик на "Банка Ромъняска", "EFG Eurobank" контролира "Банкпост", а банките "Алфа банк" и "Пиреус" присъстват на румънския пазар под същото име.
Техните активи са над 10 милиарда евро, допълва "Ромъния либера" и посочва, че финансовите институции са в опасност да не могат да получават повече спешно финансиране от Европейската централна банка или от частни институции, представени на финансовите пазари.

Като се позовава на доклада на японската банка Номура, в. "Ромъния либера" пише, че кризата в Гърция със сигурност ще се отрази на Румъния и България, а последствията от това вече са започнали да се усещат. Първият резултат е намаляването на кредитирането от страна на гръцките клонове. Клоновете в Румъния финансират банките-майки в Гърция, което е в противоречие с Инициативата от Виена, отбелязва "Ромъния либера".