Предполага се, че нападателят с инициали Д.В.Д. е бил бездомник. Той е бил задържан, след като е избягал от магазина, носейки окървавената глава на жертвата си, предадоха Асошиейтед прес и испанските агенции ЕФЕ и Еуропа прес, цитирани от БТА.

Името на българина е Деян Валентинов, съобщи в онлайн изданието си в. "24 часа", като се позова на журналисти от регионалния в. “Ла Опинион де Тенерифе".

Според очевидци той влязъл в китайски супермаркет тази сутрин към 10 часа, откраднал нож, и без видима причина и дори без да размени и дума с жертвата си, я атакувал и отрязал главата й. После започнал да бяга с главата в ръце, бил подгонен от охранители, спънал се и изтървал главата на тротоара в краката на очевидец. Тогава млад италианец, който бил с мотоциклет, замерил убиеца с каската си, ударил го в главата и той паднал на земята. Според неговия разказ, в този момент няколко души се хвърлили върху мъжа и успели да го обезвредят до пристигането на полицията, съобщи БГНЕС по информация на ЕФЕ.

Със сигурност се знае, че 60-годишната жертва няма общо с българина. Британското външно министерство обяви, че разследва инцидента, предаде Би Би Си.

Министърката на вътрешните работи в правителството на област Канарски острови Доминика Фернандес потвърди разказите на очевидците. Тя поясни, че нападателят е бил познат в района с други престъпления и прояви на агресия и допълни, че изглежда не е имало мотив за нападението.

Според кмета на града нападателят е имал психични проблеми. Обявявал се за бог на цялата земя. През февруари Валентинов бил пуснат от психиатрия, където бил затворен принудително три месеца по-рано, след инцидент, при който избил няколко зъба на случаен минувач, предаде bTV.

Последна актуализация в 21,30 ч.