Петьо Гевечанов бе блъснат и почина на място на 14 април, докато кара колело в Панагюрище. 44-годишният бизнесмен Цветан Пъков, който се оказа рецидивист на пътя, е карал колата си "Ауди Q7" с над 100 км/ч. Той навлязъл в насрещното платно, където блъснал Петьо и го влачил около 70 м.

Цветан Пъков е наказван 20 пъти от 10 години насам за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщи днес апелативният прокурор на Пловдив Иван
Даскалов.

Магистратът поиска Апелативният съд в града да потвърди взетата от Пазарджишкия окръжен съд мярка за неотклонение "задържане под стража" на Пъков.

Мъжът не се яви лично в съдебната зала. Адвокатите му Константин Симеонов и Славка Димитрова настояха за домашен арест с мотива, че извършеното престъпление е по непредпазливост, предаде БТА.

Председателят на съдебния състав Магдалина Иванова, която е и ръководител на Апелативния съд в Пловдив, обаче потвърди ареста на шофьора.

12 от наложените на Пъков наказания са административни, за другите е глобяван с фиш, а половината от нарушенията му са за превишена скорост (за периода 2006-2012 г.), мотивира се съдия Иванова.

Според съдебния състав, да не спазва правилата на пътя е негов маниер на поведение и ако той излезе от ареста, има опасност да извърши ново престъпление.

По закон за престъплението, извършено от Пъков, се предвиждат от две до шест години лишаване от свобода.

По делото са събрани данни за прекратени съдебни производства срещу него и за множество нарушения на Закона за движение по пътищата Съставени са над 12 фиша, десет от тях – за превишена скорост.

Досъдебните производства са били прекратени, защото пострадалите сами са се отказали от воденето на наказателно производство срещу него, тъй като са им били нанесени средни телесни повреди.

Още преди даване ход на процеса, родителите на загиналото момче представиха петицията, подкрепена в социалните мрежи от над десет хиляди души, предаде БНР.
В нея се настоява за законодателни промени и по-строги наказания за убийствата по пътя.

Съдът не прие разпечатките да бъдат приложени по делото, тъй като то касае мярката за неотклонение на обвиняемия и не е по същество.

Постановлението на Пловдивския апелативния съд е окончателно.

Защитата на Цветан Пъков определи случилото се в залата, както и акциите в подкрепа на семейството на Петьо през последните дни, като безпрецедентен натиск върху съдебната система и призова магистратите да не се подават на гласовете на улицата.

Наскоро на организиран в Пловдив протест родителите на Петьо поискаха присъда за шофьора не по-малка от 30 години. 

Междвременно стана ясно, че по най-натовареното трасе в Панагюрище - ул. "Павел Хаджисимеонов“, където Петьо стана жертва на високата скорост, ще бъдат изградени повдигнати пешеходни пътеки.